Organizatorių archyvo nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Gintarė Skaistė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės vadovus dėl Kauno medinio paveldo pastato, esančio Gailutės g. 28, Panemunėje, išsaugojimo.

„Kaune neįmanoma nepastebėti puikių XIX a. pabaigoje-XX a. pirmojoje pusėje statytų medinių pastatų, kuriančių ypatingą ir išskirtinę istorinių Kauno rajonų aurą. Deja, bet šie pastatai dažnai būna gana apleisti, jiems visiems reikia žymiai daugiau priežiūros ir dėmesio. Ypatingą nerimą kelia dar 1926 metais statyto, bene įspūdingiausio Panemunės vasarnamio, esančio Gailutės g. 28, likimas. Aplinkiniai gyventojai skundžiasi dėl apverktinos jo būklės: pastatas visiškai netvarkomas, apdegęs ir jau kelis metus stovi be langų ir be durų, kas lemia dar spartesnį šio paveldo objekto irimą ar net avarinę būklę. Apžiūrėjus akivaizdu, jog ilgainiui buvusi gražuolė vila tiesiog suirs akyse. Todėl kreipiausi į Kauno miesto savivaldybės administraciją su raginimu užtikrinti šio pastato priežiūrą ir apsaugoti jį nuo tolimesnio irimo“, – teigė G. Skaistė.

Šis tarpukariu statytas medinis vasarnamis Kultūros vertybių registro duomenimis yra vietinio reikšmingumo lygmens, todėl už jo būklės priežiūrą yra atsakinga savivaldybė. Atsižvelgiant į tai, Seimo narė prašo Kauno miesto savivaldybę užtikrinti, jog šio pastato savininkas apsaugotų pastatą nuo tyčinių padegimų, jį užsandarintų bei imtųsi visų kitų būtinų veiksmų, kurie reikalingi siekiant apsaugoti šį pastatą nuo tolimesnio irimo.

Kreipimesi Seimo narė taip pat pažymi, kad tinkamai tvarkyti senus medinius pastatus savininkams nėra lengva ir ragina Kauno miesto savivaldybę aktyviau teikti informaciją apie nemokamą pagalbą medinių pastatų savininkams.

Organizatorių archyvo nuotr.

Atkreiptinas dėmesys, kad artimiausiu metu startuos Kultūros paveldo bei Kultūros infrastruktūros centrų vykdomas projektas FIXUS Mobilis. Projektas suteiks galimybę į nekilnojamųjų Kultūros vertybių registrą įtrauktų pastatų savininkams ar valdytojams, susiduriantiems su pastatų priežiūros problemomis, gauti nemokamą pagalbą. Suburtos profesionalų komandos ištirs bei suteiks pastatų savininkams ataskaitas apie atrinktų objektų būklę, teiks kokybiškas konsultacijas ir atliks nedidelius objekto priežiūros darbus.

„Tinkamai tvarkyti senus medinius pastatus ypač sunku, tai pareikalauja ne tik didelių finansinių išteklių, bet ir daug kokybiškų, kvalifikuotų specialistų konsultacijų. Todėl būtina išnaudoti visas galimybes gauti nemokamą pagalbą tokių pastatų priežiūrai. Dėl šios priežasties paraginau savivaldybę ne tik užtikrinti Gailutės g. 28 esančio pastato tinkamą priežiūrą, bet taip pat ir susirūpinti visų medinių Kauno pastatų savininkų informuotumu apie galimybes gauti nemokamą pagalbą, padėti pastatų savininkams pildyti paraiškas siekiant ją gauti“, – teigė G. Skaistė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: