Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (Kauno MBA) įrenginius papildys naujos technologijos, padėsiančios efektyviau šalinti iš ten sklindančius nemalonius kvapus – virš pastato iškils aukštas 35 metrų kaminas. Įmonės atstovai savo teritorijoje nuolat tikrins oro kokybę ir apie tai informuos gyventojus.

VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (Kauno RATC), atliepdama į gyventojų ir aplinkosaugininkų pastabas, imasi naujų metodų, padėsiančių suvaldyti nemalonius kvapus, sklindančius iš  atliekų apdorojimo įmonės Ateities plente.

„Nepaisant šiuo metu veikiančių inovatyvių sistemų, diegiame papildomas technologijas, padėsiančias dar geriau išvalyti į aplinką patenkantį orą, kad įmonės kaimynystė kauniečiams ir Kauno rajono gyventojams būtų nejaučiama. Dar projektavimo metu buvo numatyta diegti šiuo metu mūsų naudojamas technologijas arba kaminą. Siekdami maksimalaus rezultato, nutarėme žodį „arba“ pakeisti į „ir“, tad greta dabartinių sistemų papildomai dar atsiras kaminas“, – kalbėjo VšĮ Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Kęstutis Balčiūnas.

Objekto rangovai šiuo metu vykdo derybas su projektuotojais. Iki šių metų pabaigos numatyta pastatyti 35 metrų aukščio kaminą. Išvalytas oras juo bus išleidžiamas ne pažeme, bet gerokai aukščiau, kur susidaro intensyvesnė oro cirkuliacija ir vyksta efektyvesnė sklaida.

Neseniai vykusiame pasitarime su Kauno miesto ir rajono bei Aplinkos ministerijos ir kitų atsakingų aplinkosaugos institucijų vadovais aptartas ir sudarytas veiksmų planas problemoms spręsti. Nutarta be technologinių priemonių aktyviau vykdyti ir kvapų monitoringą.

Kauno RATC atstovai įsipareigojo nuolat stebėti oro sklaidą įmonės teritorijoje ir specialia įranga matuoti jo kokybę. Su gautais rezultatais gyventojai bus reguliariai supažindinami viešojoje erdvėje.

„Nemalonus incidentas Kauno MBA tikrai neprisidėjo prie geresnio nacionalinės atliekų tvarkymo strategijos įvaizdžio. Esu įsitikinęs, kad už ES lėšas įgyvendintas projektas turi būti visiškai saugus žmonėms ir aplinkai. Todėl džiaugiuosi, kad kartu su Aplinkos ministerija ir Kauno miesto savivaldybe pavyko rasti sprendimus, kuriuos įgyvendinus, tikiuosi, lengviau kvėpuos ir Ramučių gyventojai“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

„Mums visiškai suprantamas aplinkinių žmonių noras, kad būtų panaikinti sklindantys kvapai. Tikime, kad po bendrų diskusijų su aukšto rango aplinkosaugininkais, Kauno regiono atliekų tvarkymo centras priims optimalius sprendimus, kurie leis pasiekti gyventojų lūkesčius kuo operatyviau“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Kalbėdamas apie tolesnius ateities planus, K. Balčiūnas numato Kauno MBA įrengti papildomas alternatyvias oro valymo sistemas, kurios užtikrintų nepertraukiamą jų veikimą net ir sustojus kažkuriai iš grandžių arba atliekant neatidėliotinus remonto darbus. Tai užtikrins, kad nuolatinio gamybinio proceso metu išsiskiriantis smogas nepateks į aplinką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: