Laisvės TV nuotr.

Birželio 3 dieną nepriklausomoje Youtube televizijos Lietuvoje „Laisvės TV” papublikuota aktualijų laida SKAIDRINAM” neišvengiamai pasiekė Kauną ir Matijošaičius. Rezultatas, pasak laidos rengėjų, – „vagių taryba”. Andriau Tapimo vedamoje laidoje pateikiami faktai,  kaip ir kas per nepilną kadenciją (iki 2023 metų) pagrindė savo išlaidas fiktyviomis ataskaitomis. Iš miesto biudžeto Kauno tarybos nariams išmokėta 1.6 milijono eurų. Ne ką geresnė situacija ir Kauno rajone, kuriame – klastojimo rekordai ir 30 000 eurų pieštukams.

„Kaunas yra tikras Lietuvos perlas. Jeigu nori pasimėgauti, pirmiausia turėsi reikalų su gličiu ir šykščiu padaru.“ tokiais žodžiais Andrius Tapinas pradeda laidą, skirtą Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir tarybos narių galimai neskaidriai naudotų savivaldybių tarybų narių išlaidų.

Andriaus Tapino teigimu, beveik 99 procentai, o gal net ir 100 procentų  Kauno Tarybos narių ataskaitas teikia taip, kad jos tikrai gali papulti po keliais baudžiamaisiais straipsniais. Po to, kai Andrius Tapinas viešai pasklebė informaciją apie apie galbūt neskaidriai naudotas savivaldybių tarybų narių išlaidas, STT pradėjo ikiteisminį tyrimą, siekiant patikslinti gautą informaciją ir įvertinti, ar 2019-2023 metų kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams skiriant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti nebuvo padaryta nusikalstama veikla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KaunoŽinios.lt (@kaunozinios)

Pačio Kauno mero teigimu, tai tik lengvas vilnietiškas pavydas ir nykios fantazijos siekiant paniekinti jį. Kuomet informacija pasiekė aukštas instancijas, Visvaldas Matijošaitis ėmėsi puolimo žodžių Andriui Tapinui: „Man Tapinas į kitos šalies tarną labiau panašus, negu į dorą Lietuvį, kuris rūpinasi tauta.“ – tokiais žodžiais apie A, Tapiną atsiliepė žurnalistams Matijošaitis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KaunoŽinios.lt (@kaunozinios)

Andriaus Tapimo atliktos Kauno tarybos narių išlaidų, susijusių su tarybos narių ataskaitų analizės akivaizdžiai parodo, kad tarybos narių surašyti skaičiais yra skirti tik tam, kad sutaptų su maksimalia riba Kadangi sunku, būtų pateisinti išleistus beveik 3000 eurų pieštukams ir įmautėms per ketvirtį.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KaunoŽinios.lt (@kaunozinios)

Susisiekus su viena iš Kauno savivaldybės tarybos narių Edita Gudišauskiene ir paklausus dėl išlaidų sumų ji komentavo: „Tai yra įvairūs ir sveikinimai, popierius, padėkų raštai, visi dalykai, kurie susiję ir spausdintuvui nusipirkti rašalinį ir panašiai. Jeigu susidaro suma, kuri yra cento tikslumu ir panašiai, tai ta suma ir gaunasi. Jeigu tu jos neturi tikslios, nurodai tokia, kokia yra.“

Frakcijos seniūnas koncervtorius Paulius Lukševičius gynėsi, kad visas išlaidas galintis legvai pagrįsti, tačiau kažkodėl po iškilusio skandalo grąžino 21 tūkstantį, nors nesijautė nieko blogo padaręs.

Pats Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ataskaitose užsirašė, kad per visa savo kadenciją (2019 m. – 2023 m.) iš Kauno biudžeto jo transporto išlaidoms išleista 30,4 tūkstančio eurų. Ką tai reiškia, kad atmetus remonto išlaidas, jeigu šios sąskaitos būtų tikros, jis turėjo nuvažiuoti apie 250 tūkst. kilometrų Kauno mieste.

Kauno rajone yvykiai taip pat klostėsi įdomiai. Ten, savo ruoštu, LSDP viešojoje erdvėje atsiprašė dėl neskaidrios tarybų narių išlaidų kompensavimo tvarkos. LSDP pirmininkės teigimu, priimtas sprendimas, kad kiekvienas skyrius išanalizuos padėtį tarybos narių ir jei kyla įtarimų, šie turi grąžinti lėšas atgal į svivaldybių biudžetus, o įsikišus teisėsaugai – stabdyti narystę.

Visgi, panašu, kad ne visi Kauno rajono tarybos nariai sukčiavo išlaidomis, suprasdami, kad galimai klastoja finansinės atsakomybės dokumentus. Taryboms nariams, tokiems kaip: Gintautas Krilavičius, Laimutei Rutkauskienei,  Eglei Rutkauskienei ar Jūratei Truncienei vargu ar prokurorai turės priekaištų dėl jų išlaidų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: