space.com nuotr.

Japonijos naujoji, kietuoju kuru varoma raketa, kuri gabena teleskopą planetoms stebėti, šeštadienį pakilo valdoma iš skrydžių valdymo centro, kurio centrinis elementas – nešiojamieji kompiuteriai.

Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA) raketą “Epsilon” paleido iš Učinuros kosmoso tyrimų centro Kagošimoje Japonijos pietvakariuose, 14 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku. Startas buvo tiesiogiai transliuojamas.

Iš pradžių raketą buvo planuojama paleisti rugpjūčio 27 dieną, bet pirmasis bandymas paskutinę sekundę buvo atidėtas, nes valdymo centro Žemėje kompiuteris klaidingai užfiksavo pozicinę anomaliją.

Japonija viliasi, kad ši raketa, paleista naudojantis vos dviem nešiojamaisiais kompiuteriais itin paprastame valdymo centre, taps konkurencinga pasauliniame kosmoso tyrimų versle.

Valdymo centre raketos paleidimu buvo užsiėmę tik aštuoni asmenys, kai anksčiau tokiam darbui prireikdavo apie 150 žmonių.

Trijų pakopų “Epsilon”, kuri yra 24 m ilgio ir sveria 91 toną, į 1 tūkst. km aukštį turi iškelti teleskopą SPRINT-A.

Ar paleidimas buvo sėkmingas, JAXA turi paskelbti patvirtinusi teleskopo paleidimą.

SPRINT-A yra pirmasis pasaulyje kosminis teleskopas nuotoliniam planetų, tarp jų – Veneros, Marso ir Jupiterio, stebėjimui, nurodo JAXA.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: