Paskelbtoje nuotraukoje Žemė atrodo tik kaip mažytė dėmelė. / NASA arch. nuotr.

JAV kosmoso agentūra paskelbė retą Žemės planetos ir Mėnulio nuotrauką, padarytą iš tolimos Saulės sistemos srities – įspūdingą kadrą, kuriame dominuoja Saturno žiedai.

Šita spalvota nuotrauka sukomponuota iš atvaizdų, kuriuos atsiuntė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) kosminis zondas “Cassini”, skriejantis už beveik 1,4 mlrd. kilometrų nuo mūsų planetos.

Praeitą savaitę paraginusi Žemės gyventojus pamojuoti tą akimirką, kai “Cassini” fotografuos mūsų planetą, NASA nurodė, kad minėta kampanija pritraukė apie 20 tūkst. dalyvių – nors paskelbtoje nuotraukoje Žemė atrodo tik kaip mažytė dėmelė.

“Liepos 19 dieną Žemė buvo fotografuojama pirmą kartą, žemiečiams iš anksto žinant, jog jų portretas daromas iš tarpplanetinio atstumo, – sakoma NASA pranešime. – Be to, “Cassini” didžiausios skiriamosios gebos kamera absoliučiai pirmąkart užfiksavo Žemę ir Mėnulį kaip du atskirus objektus.”

Šis retas kadras pavyko tik dėl to, kad tuo metu zondas skriejo Saturno šešėlyje, užstojusiame didelę dalį Saulės šviesos, kuri šiaip galėtų pažeisti kameros jutiklius.

“Šiame Žemės portrete negalime matyti atskirų žemynų arba žmonių, tačiau šis melsvas taškelis iškalbingai parodo, kas mes buvome liepos 19 dieną”, – sakė “Cassini” projekto mokslininkė Linda Spilker iš NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos.

“Cassini” nuotrauka mums primena, kokia mažytė yra mūsų gimtoji planeta kosmoso platybėse”, – pridūrė ji.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: