Gintauto Velykio paroda/Fluxus ministerijos nuotr.

Buvusiame „Lituanicos“ batų fabrike (Jonavos g. 3, Kaunas) įsikūręs menų inkubatorius „Fluxus ministerija“ kviečia aplankyti net šešias Lietuvos menininkų parodas – trys iš jų publikai pristatomos pirmą kartą.

Iki rugpjūčio 31 d. „Fluxus ministerijoje“ veiks 3 naujos parodos: Indros Gavėnaitės ir Marcelo Rodriguez piešinių paroda, Gintauto Velykio ,,Exhibition Polifaksai – Depersonalizacija”, Ievos Prūsaitės ir Simonos Lukoševičiūtės ,,Kūrinys kiekvienam”.

Ievos Prūsaitės ir Simonos Lukoševičiūtės paroda kalba apie meno kūrėjo, meno žiūrovo bei meno institucijų ryšį. Siekiama prieiti prie žiūrovo, prie padėties, prie problemos, prie fakto. „Kūrinys kiekvienam“ – tai žiūrovo kvietimas leistis į suvokimo kelią, tai komunikacijos priemonė, kuri perduoda savitą žinią žiūrovui ir suteikia kiekvienam skirtingą turinį.

Paroda išskirtinė, nes žiūrovus skatinama pasitelkti laisvą sąmonę ir įsitraukti į kūrybos procesą. Pats lankytojas turės galimybę prisidėti, pavyzdžiui, pakabinti ant vinies paveikslą, kurį nori matyti parodoje. Autorės siekia, kad žiūrovas taptų idėjos generatoriumi: žaidybiška, neapibrėžtos improvizacijos forma skatinama įsitraukti į kūrybišką procesą. Autorės palieka atvirą klausimą, kiek pats žiūrovas norės būti įtrauktas į žaidimą, komunikuoti, diskutuoti.

Tuo tarpu Indros Gavėnaitės bei Marcelo Rodriguez demonstruojamuose darbuose atsiskleidžia skirtingos technikos. Kūriniai yra atviri interpretacijai – kiekvienas žiūrovas gali suprasti autorių kūrybą skirtingai. Dėl šios priežasties autorių darbai neturi pavadinimų, nes vaizduojami personažai gali būti bet kas. Jie gimė eksperimentuojant su forma ir linija, iš anksto neturint tikslaus plano ar idėjos. Tai tarsi momentinės nuotaikos išraiška. Juos vienijantis stilius primena pasakų siužetus, dominuoja ryškios iliustratyvios spalvos.

Gintauto Velykio parodoje ,,Exhibition Polifaksai – Depersonalizacija” dominuoja grafikos darbai, kuriuose atsispindi „Fluxus ministerija”. Darbuose lankytojai išvys ministerijoje dažnai šmėžuojančius veidus, svarbias personas pačiam ,,Fluxus” judėjimui, tai – Jonas Mekas, Jurgis Mačiūnas, Džonas Lenonas, taip pat ,,Fluxus ministerijos” ministras Artūras Zuokas. Darbai nėra tradiciniai – jie sukurti paties Gintauto Velykio išrastu ir sukonstruotu mechaniniu-analoginiu faksu.

Be naujų parodų, iki rugpjūčio 31 d., „Fluxus ministerijoje” taip pat galima aplankyti šias veikiančias parodas: dviejų VDA absolventų Rolano Stankūno bei Leonid Alekseiko studijiniai ir kūrybiniai piešiniai, atlikti studijų laikotarpiu, Gintarės Pociūtės magistro darbas „Nusipuošimas”, Rūtos Jakutytės fotografijų serija „Suklastoti Autoportretai”. Parodos atviros ir nemokamos, jas išvysti lankytojai gali nuo antradienio iki sekmadienio 14 – 22 val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: