© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nobelio premijų sezonas prasidės nuo ateinančio pirmadienio, o entuziastai prognozuoja, kad prestižinė taikos premija gali būti skirta JAV vyriausybės paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui), Pakistano mergaičių švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai (Malalai Jusufzai) arba galbūt popiežiui Pranciškui.

Praeitais metais pasiteisino daugelio prognozės, jog fizikos premija atiteks Peteriui Higgsui (Piteriui Higsui) ir Francois Englert’ui (Fransua Anglerui) už Higso bozono teorinį atradimą, tačiau Nobelio premijų virtuvės žinovai ir lažybų organizatoriai daugiau dėmesio skiria prestižiniams taikos ir literatūros apdovanojimams.

Šiais metais pretendentų į taikos premiją sąrašas buvo rekordiškai ilgas – 278 pavardžių. Nors tas sąrašas slaptas, kai kuriuos vardus atskleidė jų siūlytojai. Tarp jų buvo paminėtas ir E.Snowdenas, kurio kandidatūrą pateikė du Norvegijos parlamento nariai.

Oslo taikos tyrimų instituto (PRIO) direktorius Kristianas Bergas Harpvikenas yra vienas iš kelių ekspertų, kasmet skelbiančių labiausiai tikėtinų laimėtojų trumpuosius sąrašus, nors jo prognozės dar nė karto tiksliai neišsipildė.

Šiemet jis skyrė E.Snowdenui, atskleidusiam JAV vykdomo elektroninio šnipinėjimo mastą, antrąją vietą po popiežiaus Pranciškaus. Tačiau jis pripažino, kad buvusio JAV žvalgybos analitiko pasirinkimas būtų vertinamas prieštaringai, nes “daugelis jį tebevertina kaip išdaviką ir nusikaltėlį”.

Kita vertus, iš penkių narių sudarytas Nobelio komitetas gali apdovanoti E.Snowdeną, Jungtinių Valstijų laikomą bėgliu ir gavusį prieglobstį Rusijoje, siekdamas “pabrėžti Nobelio komiteto nepriklausomybę” nuo Norvegijos ir JAV valdžios, rašo portalas Nobeliana.com, vadovaujamas iškilių norvegų Nobelio premijos istorikų.

“PERNELYG KONTROVERSIŠKAS”

Tačiau kiti prielaidas dėl E.Snowdeno laiko nerimtomis.

“Būtų išties drąsu skirti (Nobelio taikos premiją) Snowdenui”, – Stokholme įsikūrusios organizacijos “Civil Rights Defenders” vadovas Robertas Haardhas (Robertas Hordas) sakė naujienų agentūrai AFP.

“Sprendžiant iš praeities, to nenumatau. Tai būtų pernelyg kontroversiška, o skandinavai pernelyg žavisi (Jungtinėmis) Valstijomis”, – aiškino jis.

Popiežius Pranciškus, kuris yra pagrindinis favoritas Airijos lažybų bendrovės “Paddy Power” sąraše, irgi būtų prieštaringai sutiktas pasirinkimas.

“Itin neteisingas turto pasiskirstymas pasaulyje yra žalingas taikai … Popiežius Pranciškus atkreipė dėmesį į neturtingųjų likimą ir naujo požiūrio į plėtrą bei ekonominį perskirstymą reikalingumą”, – sakoma PRIO direktoriaus prognozėje.

Tačiau kritikai pabrėžia, kad sprendimas skirti Nobelio taikos premiją Katalikų Bažnyčios vadovui provokuotų tokius pačius nepatenkintus pareiškimus, kurių buvo girdima po JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) apdovanojimo 2009 metais, kai jis tame poste dar nebuvo išdirbęs nė metų. Tąsyk daugelis skundėsi, kad B.Obamai premija buvo skirta siekiant paskatinti jį daryti gerus darbus ateityje, o ne už jau pasiektus nuopelnus.

Tarp kitų favoritų dar buvo minima 17-metė Malala Yousafzai, kurią 2012 metais sunkiai sužeidė Talibano kovotojai, nusistatę prieš mergaičių švietimą, ir Kongo gydytojas Denisas Mukwege (Denisas Mukvegė).

Nobelio taikos premija taip pat gali atitekti kuriam nors demokratijos ir žmogaus teisių gynėjui Rusijoje – pavyzdžiui, opozicijos laikraščiui “Novaja gazeta”, kurio vienu iš įkūrėjų 1993 metais tapo buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas, skyręs šiam reikalui dalį savo Nobelio premijos piniginio prizo.

Pretendentu laikomas ir Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistas Alesis Beliackis.

“Šiuos metus žymėjo daug dramų. Tai gali lemti, kad sąrašas atrodys kitaip”, – K.B.Harpvikenas sakė Norvegijos naujienų agentūrai NTB. Jis pridūrė esantis įsitikinęs, kad komitetas stengsis išrinkti laureatą, susijusį su dideliais pastarųjų metų sukrėtimais ir konfliktais.

“Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad jie tokį suras”, – pridūrė jis, atkartodamas kelių kitų analitikų nuomonę, jog tebevykstantys karai Artimuosiuose Rytuose ir Ukrainoje vargu ar gali tapti šaltiniu taikos premijai.

Likus kiek daugiau negu savaitei iki Nobelio taikos premijos laureato paskelbimo spalio 10 dieną, K.B.Harpvikenas sakė NTB, kad planuoja atnaujinti savo prognozę.

Praeitais metais ši premija atiteko Cheminių ginklų uždraudimo organizacijai (OPCW).

VĖL MURAKAMI

Ne mažiau keblu nuspėti, kam atiteks literatūros premija.

Lažybų organizatorių favoritu šiemet vėl tapo japonų rašytojas Haruki Murakami (Harukis Murakamis), tačiau literatūros kritikams dėl jo galimybių kyla tam tikrų abejonių.

“Galbūt Murakami yra skaitytojų favoritas ir išties populiarus tarp daugelio žurnalistų, bet jam stinga to papildomo gilumo”, – sako Švedijos dienraščio “Svenska Dagbladet” literatūros kritikė Elise Karlsson (Elisė Karlson).

Nuo šios premijos įsteigimo 1901 metais ją pelnė tik keturi Afrikos literatai, todėl kritikai stipriais favoritais laikos Kenijos rašytoją Ngugi wa Thiong’o (Ngogi va Tiongo) ir alžyrietę Assią Djebar (Asiją Džebar).

Tas pats tinka Somalio rašytojui Nuruddinui Farahui (Nurudinui Farahui), kurio kūryba atitinka “Švedijos akademijos” žanrą, ekspertas Claesas Wahlinas (Klasas Vohlinas) sakė Švedijos dienraščiui “Aftonbladet”.

Literatūros premijos laureatas turėtų būti paskelbtas ateinantį ketvirtadienį, nebent akademija nesutartų dėl pretendento – tuomet paskelbimas gali būti atidėtas savaitei.

Pirmadienį bus skelbiami medicinos, antradienį – fizikos, trečiadienį – chemijos premijos laureatai. Nobelio premijų teikimo sezoną spalio 13-ąją vainikus laureato paskelbimas ekonomikos srityje, kurioje tradiciškai labiausiai sekdavosi amerikiečiams.

Kiekvieną premiją sudaro 8 mln. Švedijos kronų (879 tūkst. eurų arba 3,03 mln. litų). Dažnai nutinka, jog premijos tiksliųjų mokslų kategorijose padalijamos tarp dviejų ar daugiau laureatų, o kai kada taip pasitaiko ir teikiant Nobelio taikos premiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: