lsdp.lt archyvo nuotr.

Įstatymas, numatantis saugiklius dėl žemės pardavimo užsieniečiams ir vietos investuotojams, turėtų būti priimtas kovo mėnesį, žada premjeras Algirdas Butkevičius. Gegužę Lietuvoje turėtų būti panaikintas draudimas parduoti žemę užsieniečiams, nebent referendumu žmonės nutartų kitaip.

“Šiandien kalbėjom dėl saugiklių dėl žemės pardavimo. Toks įstatymas turėjo būti priimtas jau seniai. Įstatymo projektas bus paruoštas artimiausiu metu, o jo priėmimas bus kovo menesį. Žemės ūkio ministerija 2-3 savaičių laikotarpyje šitą darbą turės atlikti”, – antradienį po valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot premjero, tarp galimų saugiklių gali būti nuostata, kad žemės pirkėjas aiškiai deklaruotų, kad jis ją dirbs.

“Mano manymu, jei yra žemės ūkio paskirties žemė, tai ta žemė turi duoti kapitalo grąžą, ji turi būti dirbama, turi būti daromos investicijos.Taip pat turi būti įgyvendinami šiuo metu galiojantys įstatymai, kad tas gyventojas, kuris ribojasi su parduodamu sklypu, turėtų pirmumo teisę įsigyti parduodamą žemę. Tikslas yra išvengti tam tikros spekuliacijos, perkant ir parduodant žemę”, – kalbėjo premjeras.

Premjero teigimu, saugikliai nėra alternatyva referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams draudimo iniciatorių siūlymams.

“Aš manau, tai nėra alternatyva, bet tai yra vis dėlto reikalingas įstatymas. Manau, jei toks įstatymas būtų priimtas daug anksčiau ir būtų visa tai išaiškinta visuomene, tai galbūt nebūtų kilusi iniciatyva organizuoti kažkokius referendumus”, – sakė A.Butkevičius.

Anot jo, Politinė taryba sutarė, kad surinkus pakankamai parašų referendumui dėl žemės pardavimo užsieniečiams draudimo, valdančioji koalicija pritars jo rengimo iniciatyvai.

“Jeigu Vyriausioji rinkimų komisija pateiks išvadą, kad parašai yra surinkti, mano pareiga bus aiškinti, kokios yra grėsmės, jeigu referendumas įvyktų ir būtų nubalsuota, kad žemės negalima parduoti užsieniečiams”, – teigė socialdemokratas A.Butkevičius.

“Šiandien koalicija sutarė, kad jei Vyriausioji rinkimų komisija pripažins, kad yra pakankamas skaičius parašų, pagal visą teisinę bazę Seimas turėtų priimti nutarimą dėl referendumo skelbimo ir yra sutarta, kad valdančioji koalicija tokį projektą palaikys”, – antradienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkė “darbietė” Loreta Graužinienė.

“Visi koalicijos partneriai sutarėme, kad jei bus surinkti parašai, tai referendumas turi vykti, žmonės turi išsakyti savo nuomonę, o Vyriausybė turi sudėlioti visus tuos saugiklius dėl žemės pirkimo”, – po Politinės tarybos posėdžio kalbėjo aplinkos ministras “tvarkietis” Valentinas Mazuronis

Praėjusią savaitę premjeras teigė, kad referendumo iniciatoriai apgaudinėja žmones, nes neįspėja jų apie galimas Europos Sąjungos (ES) finansines sankcijas, jeigu Lietuvoje būtų uždrausta parduoti žemę užsienio piliečiams. ESLietuvos žemės ūkio sektoriui yra skyrusi 25 mlrd. litų, todėl pažeidus stojimo į ESsutartį, galima sulaukti reikalavimų grąžinti šias lėšas.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams – po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat norima numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Šiuo metu Vyriausioji rinkimų komisija tikrina iniciatorių pateiktus patikslintus rinkėjų parašus. Tam, kad referendumas būtų surengtas, turi pasirašyti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: