Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šie metai pasižymi aktyviais bendradarbiavimo ryšiais tarp Kauno ir Lipės apskrities. Vienas iš keleto bendrų projektų buvo trišalė jaunimo stovykla Norderney saloje.

Ši sala yra viena iš septynių ir viena iš didžiausių salų Šiaurės jūroje, priklausančių Vokietijai. Sala yra už kelių kilometrų nuo žemyno, beveik 27 kvadratinių kilometrų ploto, apie 14 kilometrų ilgio ir virš 2 kilometrų pločio. Penktadalyje salos, 152 hektaruose, įsikūręs Norderney miestelis, likusi dalis – kopos. Tai unikalus UNESCO saugomas objektas. Šioje saloje Lipės apskritis turi savo poilsio bazę, kurioje ir buvo nuspręsta surengti tarptautinę jaunimo stovyklą.

Paraišką teikė Lipės apskritis per Vokietijos – Lenkijos jaunimo fondą. Stovykloje taip pat dalyvavo jaunimas iš Chdziez (Lenkija) apskrities – viso 35 jaunuoliai nuo 13 iki 18 metų. Kauno miesto jaunimo grupė buvo sudaryta Kauno futbolo mokyklos „Tauras” pagrindu. Antrą liepos savaitę vykusios stovyklos šūkis „Sportas – priemonė nuoširdumui ir tolerancijai”. Stovyklos tikslas – pažinti skirtingas kultūras ir geriau suprasti vieni kitus mūsų visų Europoje.

„Jaunimo iš Lenkijos, Vokietijos ir Lietuvos bendravimui kalbos barjeras netrukdė. Kai reikėjo, į pagalbą ateidavo rankos ar kojos, ar jau bendrai išmokti žodžiai”, – džiaugėsi šio projekto iniciatorius Berndas-Heinrichas Korte.

Vienas vakaras buvo skirtas kalbų mokymuisi. Mišriose grupėse jaunuoliai mokė vieni kitus pagrindinių savo kalbos žodžių ir išsireiškimų. Stovyklos programoje buvo eilė įdomių diskusijų : jaunimo sportas, šalių tradiciniai sportai, sportas kaip integravimo priemonė, jaunimo įstatymai. Žinoma, daug laiko buvo skirta ir aktyviam sportui. Tarptautinį keturių komandų futbolo turnyrą laimėjo Kauno komanda. Stovyklos metu buvo žaidžiamas ne tik futbolas, bet ir tradiciniai šalių gatvės žaidimai.

Stovyklos metu jaunimui buvo sudaryta galimybė pažinti salą ir jos gyvenimą. Kiekvienam daug įspūdžių liko po pasivaikščiojimo jūros dugnu, nes potvyniai ir atoslūgiai kas kelios valandos lietuviams ir lenkams buvo dar nematyti gamtos reiškiniai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: