Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Antrajame Seimo rinkimų ture iš anksto ir specialiuosiuose paštuose jau balsavo 23 tūkst. 697 rinkėjai arba 0,98 proc. visų rinkėjų sąrašuose įrašytų piliečių.

Savivaldybėse iš anksto savo valią pareiškė 15,6 tūkst. rinkėjų, šiek tiek mažiau nei per tą patį laikotarpį pirmojo turo metu, tada pirmąją išankstinio balsavimo dieną balsavo 19,4 tūkst. rinkėjų (1,03 proc. visų rinkėjų).

Specialiuose paštuose savo valią per antrojo turo pirmąją išankstinio balsavimo dieną pareiškė 8 tūkst. 5 rinkėjai (7,3 tūkst. per tą patį laikotarpį pirmojo turo metu), rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbiami duomenys.

Aktyviausiai antrajame turte, kaip ir per pirmąjį, balsuoja sostinės Senamiesčio apygardos rinkėjai – savo valią čia jau pareiškė 5,23 proc. rinkėjų, Kauno Centro – 2,87 proc. rinkėjų. Mažiausiai aktyvūs išankstiniame balsavime Kauno Kalniečių (0,4 proc.) ir Šilainių (0,41 proc.), Mažeikių (0,41 proc.) apygardų rinkėjai.

Balsavimas iš anksto prasidėjo trečiadienį savivaldybėse ir tęsiasi iki ketvirtadienio 20 valandos. Balsuoti iš anksto gali rinkėjai, kurie rinkimų dieną negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę.

Balsavimas paštu vyksta specialiai balsavimui sudarytuose paštuose jų darbo valandomis paskutinį trečiadienį, ketvirtadienį ar penktadienį iki rinkimų dienos. Balsuoti specialiuose paštuose gali rinkėjai, kurie yra gydymo, socialinės rūpybos ar globos įstaigose, atliekantys karinę tarnybą, taip pat esantys laisvės atėmimo įstaigose.

Rinkimai antrajame ture šią savaitę vyksta 67 vienmandatėse apygardose, kuriose dėl Seimo nario mandato varžosi 134 kandidatai. Antras turas neorganizuojamas trijose vienmandatėse, kuriose Seimo nariai išrinkti jau pirmajame ture. Zarasų-Visagino apygardoje, kurioje pirmojo turo balsavimo rezultatai pripažinti negaliojančiais, antrasis turas irgi nevyksta, tačiau sprendimas dėl rezultatų panaikinimo yra apskųstas Konstituciniam Teismui.

Vyriausioji rinkimų komisija atkreipia dėmesį, kad Kėdainių, Šalčininkų, Vilkaviškio, Zarasų ir Visagino savivaldybėse, kur rinkimai nebevyksta, balsavimas iš anksto bus organizuojamas, čia bus sudarytos sąlygos balsuoti visiems Lietuvos rinkėjams, sekmadienį negalintiems atvykti į savo rinkimų apylinkę.

Taip pat šią savaitę penktadienį ir šeštadienį vyks balsavimas namuose. Namuose balsuoti gali neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sulaukę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę. Norint balsuoti namuose reikalinga išankstinė registracija.

Antrajame rinkimų ture varžosi po 35 Darbo partijos ir konservatorių kandidatus, 28 socialdemokratai, devyni Drąsos kelio partijos kandidatai, septyni partijos “Tvarka ir teisingumas” atstovai, po šešis Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovus, keturi savarankiškai išsikėlę kandidatai, du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, du Liberalų ir centro sąjungos atstovai.

Jau pirmajame ture į Seimą buvo išrinkti socialdemokratas Algirdas Butkevičius Vilkaviškyje, “darbietė” Virginija Baltraitienė – Kėdainiuose, Lietuvo lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas – Vilniaus-Šalčininkų apygardoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: