(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Rugsėjo 9 dieną Lietuvoje prasidės jau septintasis Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, kurio metu vyks virš 90 nemokamų renginių visiems norintiems, o ypač jaunimui. Nepaisant krizės, šis renginys kasmet aprėpia vis daugiau šalies teritorijos. Siekiant su mokslo naujienomis supažindinti kuo daugiau smalsuolių, festivalio renginiai planuojami trijuose miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Atidarymo metu Vilniuje – filmo „Gyvasis vandenynas“ seansas ir pokalbis apie grėsmes mūsų planetos biologinei įvairovei bei jos išsaugojimo svarbą. Pokalbyje dalyvaus vienas žymiausių Lietuvos menininkų Saulius Vaitiekūnas, Klaipėdos universiteto mokslininkai ir Lietuvos UNESCO komisijos atstovai.

Vilniuje, kaip ir kasmet, įvairiapusę programą siūlo Vilniaus universiteto Gamtos fakulteto mokslininkai. Jie supažindins su naujausia informacija apie klimato kaitos procesus ir juos sukeliančias priežastis, papasakos apie augalų nervų sistemos tyrimus, gyvūnų ir žmonių miego panašumus bei skirtumus.

Jaukioje ir puošnioje VU Centrinių rūmų Teatro salėje vyks intriguojančios paskaitos apie Lietuvoje kažkada ugnį spjaudžiusius ugnikalnius, 3D pasaulio kūrimo instrumentus, naujas lazerių technologijas, apie tai, ar Visatoje gali egzistuoti pasauliai, panašūs į Pandoros planetą filme „Įsikūnijimas“. Žinomas biofizikas, mokslinės fantastikos mėgėjas Kąstytis Beitas pasidalins savo mintimis apie nežemišką fiziką ir biologines sistemas planetose prie kitų saulių. Apie informacinių technologijų raidos tendencijas bus galima sužinoti iš „Microsoft Lietuva“ specialistų lūpų. O meteorologijos centre dr. Audronė Galvonaitė papasakos, kaip galima nustatyti orą artimiausioms dienoms ir apie tai, kas sukelia orų kaprizus.

Jūsų laukia daug praktinės veiklos: chemijos ir fizikos eksperimentai VU Chemijos ir Fizikos fakultetuose; žvilgsnis į sparčiai besiplečiančios biofarmacijos kompanijos „Sicor Biotech“ laboratorijas, kuriose po kelerių metų galbūt teks darbuotis ir šiuo metu baigiantiems mokyklą moksleiviams arba studentams. Kaip bus naudojami genetikos metodai, diagnozuojant įvairias, ypač sunkias ligas? Kokios kamieninių ląstelių naudojimo medicinoje perspektyvos? Ar pavyks iš anksto demaskuoti vėžinių genų aktyvumo pokyčius? Į šiuos klausimus jums atsakys geriausi šalies genetikos, proteomikos, molekulinės biologijos specialistai.

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ Kaune – visų pirma puiki proga aplankyti muziejus, paruošusius naujas įdomias ekspozicijas. Tai Vytauto Didžiojo karo muziejus, Lietuvos aviacijos ir Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejai, Kauno zoologijos sodas ir kiti.

Viena diena, rugsėjo vienuoliktoji, bus skirta Kauno technologijos universitetui. Šio universiteto mokslininkai paruošė jums net keliasdešimt įdomių demonstracijų ir eksperimentų iš chemijos ir maisto pramonės, statybos ir architektūros, inžinerijos ir fizikos, elektronikos ir dizaino sričių. Visi norintys tą dieną nuo 10 val. ryto laukiami KTU studentų miestelyje. Ypač kviečiame atvykti šeimomis – ir suaugę, ir vaikai ras ką veikti. Kepsime duoną, konstruosime robotus, kursime naujus audinių raštus ir saulės gardeles, išbandysime protingas lašelines vaistams leisti ir ultragarso instrumentą, kuriuo galima išvalyti kraujagyslių sieneles nuo susikaupusio cholesterolio.

Mokslas – šalies ekonomikos ir visuomenės pažangos pagrindas. Todėl kartu su LR Ūkio ministerija, KTU ir konsultacinės kompanijos „Chmieliauskas ir Ramonas“ specialistais pakviesime vyresniųjų klasių moksleivius ir studentus į seminarus Vilniuje ir Kaune, skirtus skatinti jų inovatyvumą, verslumą, daugiau sužinoti apie projektų valdymą ir verslo pradmenis XXI amžiuje.

Mokslo festivalyje Klaipėdoje – šio miesto mokslininkų paskaitos apie Baltijos jūros dugne slypinčias paslaptis, apie atėjūnus iš kitų jūrų. Šių metų Lietuvos mokslo premijos laureatas prof. A. Girininkas paruošė paskaitą apie mūsų protėvių baltų gyvenimą Lietuvos teritorijoje, apie jų kultūrą ir ekonomiką.

Mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“ – naujausi Lietuvos mokslininkų išradimai, technologijos, pritaikomos medicinoje, pramogų pasaulyje, pramonėje, ekonomikoje ir kitur. Ir naujausios pasaulio technologijų bei mokslo tendencijos.

Išsamią programą rasite festivalio svetainėje – www.mokslofestivalis.eu.

LR Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: