Organizatorių archyvo nuotr.

Lapkričio 8-11 dienomis Kaune vyks jau penktasis aktualaus džiazo festivalis „VDU Jazz Jungtys”. Simbolinę sukaktį festivalis sutinka su ypač brandžia programa, kurioje bus daug talentingų šio žanro atstovų iš Lietuvos ir svetur.

Keturioms dienoms miestas taps improvizacinės džiazo muzikos sostine: festivalyje pasirodys 40 atlikėjų iš devynių šalių, įvyks devyni projektai, meistriškumo kursai ir diskusijos. Be lietuvių atlikėjų ir jaunųjų menininkų projektų, scenoje koncertuos tokios asmenybės kaip Peteris Brötzmannas ir jo kolektyvas „Chicago Tentet”, kuris vienija pačius stipriausius šio žanro atstovus: Joe McPhee, Matsą Gustafssoną, Keną Vandermarką, Fredą Lomberą Holmą, Paalą Nilseną-Love’ą ir kitus.

Jau tradicija festivalyje matyti saksofonistą Liudą Mockūną – šiais metais garsusis džiazo atlikėjas improvizuos su danų trio „Angel”. Naujuose namuose, Kauno valstybiniame lėlių teatre, klausytojai susitiks su saksofonistais Charlesu Gayle’u, Jefu Sicardu, trimitininku Rasulu Siddiku bei jų projektais su lietuvių atlikėjais Dovydu Stalmoku ir Arkadijumi Gotesmanu.

Solinius koncertus festivalyje surengs estų gitaristas Martas Soo bei vienas žymiausių britų fortepijono improvizatorių Howardas Riley, kuris dėsto pagrindinėse Londono muzikos mokyklose ir itin retai koncertuoja užsienyje. Penkis dešimtmečius praleidęs tarptautinėje džiazo scenoje, H. Riley didesnį dėmesį pradėjo skirti solo pasirodymams. Visuomet sakydamas, jog pagrindinis tikslas yra atrasti laisvę per spontaniškumą, nuo pirmojo solinio įrašo „Singleness” (1974 m.) H. Riley jau įgrojo daugiau nei 10 albumų, kuriuose jis bando išgryninti savo požiūrį į instrumentą ir jo galimybes.

Festivalį uždarys du visiškai skirtingos stilistikos pasirodymai. Pirmą kartą Lietuvoje viešintis būgnininkas Ravishas Mominas kartu su trombonistu Ricku Parkeriu pristatys projektą „Tarana”. R. Momino muzikos poveikis yra itin įvairus, eklektiškas, kaip ir jo pomėgis savo kūrybą nuolatos tobulinti naujais garsais ir idėjomis. Nors jo filosofija iš esmės remiasi indiškos muzikos tradicijomis, R. Mominas tikisi galiausiai sujungti visas idėjas ir sukurti visiškai unikalų garsą/identitetą, kuris kartu būtų jo paties atspindys. Tai ir yra šio muzikanto iššūkis ir visą gyvenimą trunkanti dedikacija, skirta reakcijos ir klausymo procesui.

Paskutinis festivalio akordas patikėtas festivalio senbuviui Arnui Mikalkėnui, kuris su Tomu Razmumi ir Nerijumi Ardzevičiumi surengs „Ąžuolinių berželių” premjerą. Patys projekto kūrėjai savo atliekamą muziką vadina reiškiniu ir naudoja daugybę elementų ir instrumentų tikslui pasiekti.

Šiais metais festivalis bendradarbiauja su Lietuvos ir Estijos džiazo federacijomis, VDU Muzikos akademija, įrašų kompanija „NoBusiness Records”, JAV ambasada.

Nuo 2008 m. Kaune vykstantis festivalis „VDU Jazz Jungtys” – tai aktualaus džiazo platforma, kurioje eksponuojamos esminės šio muzikos žanro vystymosi kryptys. Pagrindines festivalio vertybes, dėmesį detalėms, garsui, kokybės reikalavimą formuoja užsibrėžti tikslai – tapti ryškiausia improvizacinės muzikos deklaracija ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Jaunų ir iniciatyvių žmonių kuriamas ir palaikomas festivalis seka paskui žanrus, tad sceną suteikia retai Lietuvoje skambantiems free ir avant-garde stiliams, tuo pat metu ieškodamas naujų muzikos pateikimo klausytojui formų. Šio atvirumo dėka, festivalyje „VDU Jazz Jungtys” jau pasirodė tokie muzikantai kaip Kenas Vandermarkas, Mikko Innanenas, Liudas Mockūnas, Stefanas Pasborgas ir Arkadijus Gotesmanas.

Suprasdami festivalį ne tik kaip momentinį-muzikinį veiksmą, „VDU Jazz Jungtys” organizatoriai pristato diskusijas ir meistriškumo kursus, rengia koncertus ir ne festivalio metu – taip aktualaus džiazo ritmu mėgautis siūloma kuo platesnei auditorijai.

Apie festivalio vizijos artikuliacijos sėkmę liudija kasmet gausėjantis būrys klausytojų, kurie pasirengę plėsti savo supratimą apie improvizacinę muziką. Festivalio programa – http://www.jazzjungtys.lt/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: