R. Čarnos grafikos darbas
(c) Kauno kolegijos archyvo nuotr.
R. Čarnos grafikos darbas.

Kauniečius grafikos darbais nudžiugino dailininkas – grafikas Romualdas Čarna – birželio 2 d. Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete (A. Mackevičiaus g. 27) atidaryta jo darbų paroda. Atidarymo metu savo įspūdžiais dalinosi poetas Robertas Keturakis, dalininkas Arvydas Martinaitis ir, žinoma, pats kūrinių autorius R. Čarna.

„Žvelgdamas į Romualdo kūrybą, jaučiuosi tarsi būčiau įėjęs į pasaką“, – teigė poetas R. Keturakis ir pastebėjo, kad šio kūrėjo darbai suprantami ir priimtini kiekvienam mūsų, nes abstrakcijų vaizdiniai pereina į kasdienybės simboliką. Dailininką visada domino žmogaus individualybė – jis vienas pirmųjų lietuvių grafikoje pradėjo kurti portretų ciklus. Menininkas sukūrė Maironio, Juozo Miltinio, Juozo Grušo, Giedriaus Kuprevičiaus portretus.

„Pirmasis mano kaip grafiko įrankis buvo rėžtukas, pagamintas iš skėčio lankelio virbo, nes juk augau kaime, buvo sudėtinga įsigyti profesionalius įrankius, neturėjome medžiagų“, – prisiminimais dalijosi R. Čarna. Su šiuo įrankiu menininkas išraižė savo pirmąjį portretą – tai buvo poetės Salomėjos Nėries atvaizdas.

Brandžiausiais grafiko kūrybos laimėjimais menotyrininkai laiko – lakštų ciklus „Laikas ir ženklas“ ir „Paskutinė kuršių giesmė“. Šiuose kūriniuose slypi dailininko noras prisiliesti prie archetipų, senųjų reliktų, pajusti iš jų dvelkiančią protėvių dvasią. „Esu kilęs iš kaimo, todėl gamta ir žemdirbių tradicijos man labai svarbios“, – pabrėžė menininkas.

R. Čarna taip pat susidomėjo spalvotu piešiniu, atliktu tušu, akvarele, aliejine pastele. Jo mišriosiose technikose atsiranda daug spalvų. „Žvelgiant į spalvų dermę, man svarbus Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, patinka japonų grafika“, – teigia kūrėjas.

Parodos atidarymo metu menininkas prisiminė šiandien Kauno kolegijos J. Vienožinskio menų fakultetu pakrikštytos meno mokyklos istoriją, bičiulystę su dalininko Arvydo Martinaičio tėvu Antanu Martinaičiu (1939–1986), kuris buvo profesionalus tapytojas.

R. Čarnos paroda veiks iki birželio 19 d.

Kauno kolegijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: