© Kaunas.lt archyvo nuotr. / Kaunozinios.lt

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, vadovaudamasis 2013 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis keliautojams, atnaujino rekomendacijas ,,Dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos keliaujant į užsienio šalis“. Rekomendacijas keliautojams PSO parengia kiekvienais metais.

Šių rekomendacijų tikslas – apsaugoti keliautojus nuo užkrečiamųjų ligų bei užkirsti kelią ligų plitimui tarp šalių.

Dažniausiai keliautojai skiepijami nuo geltonojo drugio, hepatito A, hepatito B, vidurių šiltinės, poliomielito, meningokokinės infekcijos, difterijos, stabligės. Daugumą vakcinacijų reikia periodiškai kartoti tam, kad būtų išlaikytas apsauginis imuniteto lygis.

PSO Strateginė patariamoji imunizacijos ekspertų grupė (SAGE) pateikė išvadą, kad viena geltonojo drugio vakcina užtikrina pakankamą apsaugą nuo geltonojo drugio infekcijos visam gyvenimui, ir kad revakcinacija kas 10 metų, kaip buvo rekomenduojama anksčiau, nėra būtina. Ši SAGE išvada yra labai svarbi šalims, kurios priskiriamos endeminėms geltonojo drugio teritorijoms, nes tai leis joms iš naujo apsvarstyti vakcinacijų planavimą.

Taip pat tai labai svarbu vyresniems nei vienerių metų keliautojams, kadangi vykstant į endemines geltonojo drugio teritorijas yra reikalaujamas skiepą nuo šios infekcijos patvirtinantis sertifikatas.

Geltonasis drugys – tai ūmi virusinė hemoraginė liga, perduodama per užsikrėtusius uodus, kurie paplitę 44-iose atogrąžų šalyse Afrikoje ir Amerikoje. Ligos pradžia primena gripą: prasideda karščiavimas, raumenų skausmai, parausta veido ir kaklo oda. Po paros dviejų ligonio būklė pagerėja, atslūgsta karštis. Vėliau prasideda kraujavimas iš nosies, žarnyno, skrandžio, atsiranda gelta. Vykstant į tam tikras šalis skiepytis nuo geltonojo drugio privaloma, į kitas – tik rekomenduojama.

Sėkmingai įgyvendinant pasaulinį poliomielito laukinio viruso išnaikinimo planą 2013 m. sutrumpėjo šalių, į kurias vykstant PSO rekomenduoja keliautojams revakcinuotis poliomielito vakcina, sąrašas. Endeminėms poliomielito šalims tebepriskiriamos: Afganistanas, Pakistanas ir Nigerija.

Pastaraisiais metais keliaujantiems po Europą didėja grėsmė užsikrėsti tymais, ypač neskiepytiems asmenims, kadangi besitęsiantys tymų protrūkiai apima vis daugiau Europos šalių. PSO rekomenduoja prieš kelionę į svečias šalis paskiepyti vaikus dviem tymų vakcinos dozėmis, o paaugliams ir suaugusiems, abejojantiems dėl savo imuniteto, pasiskiepyti bent viena vakcinos doze.

Neskiepytiems ar nepilnai pagal profilaktinių skiepijimų kalendorių paskiepytiems keliautojams turėtų būti pasiūlyta pasiskiepyti ir kitomis, paprastai vaikystėje įskiepijamomis, vakcinomis (pvz., kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, hepatito B).

Daugiau informacijos apie rekomenduojamus ar privalomus skiepus ruošiantis kelionei, jums suteiks gydytojas, įvertinęs galimus kelionės rizikos veiksnius bei sveikatos būklę ir sudarys individualų skiepų planą.

Keliautojams kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama iki kelionės likus 4-8 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikia laiko. Tačiau net jei iki kelionės liko mažiau laiko, vis tiek rekomenduojama kreiptis į gydytoją, nes kai kurioms ligoms imunitetas formuojasi greičiau.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: