Atsirado galimybė nemokamai sužinoti savo kredito istoriją
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Nuo šio rugsėjo, kartą per metus, visi Lietuvos gyventojai gali nemokamai sužinoti savo dešimties metų pradelstų skolų istoriją, esamus įsiskolinimus bei kokios įmonės per pastaruosius dvejus metus domėjosi jų kredito istorija.

Tai galima padaryti prisijungus prie asmeninės kredito istorijos sistemos Manocreditinfo.lt.

„Siekiame gyventojams priminti, kad nuolat delsiant atsiskaityti už įvairias paslaugas ar prekes, nukenčia asmens kredito istorija. Todėl tokiems asmenims finansų įstaigos gali vengti suteikti paskolą arba taikyti griežtesnes finansavimo sąlygas.

Gyventojus aktyviau vykdyti savo finansinius įsipareigojimus turėtų paskatinti ir faktas, kad duomenys apie jų skolas yra kaupiami pakankamai ilgą laikotarpį – 10 metų“, – teigia Marius Zaikauskas, asmeninės kredito istorijos sistemos „Manocreditinfo.lt“ projekto vadovas.

Pasak M. Zaikausko, galimybė gyventojams sužinoti, kokios įmonės per pastaruosius dvejus metus domėjosi jų kredito istorija, leis įsitikinti, ar tam kreditoriai turėjo teisėtą pagrindą.

Iš viso per pastarąjį dešimtmetį pradelstų skolų turėjo daugiau nei 671 tūkst. šalies gyventojų arba beveik kas penktas asmuo, o bendra šių skolų suma viršijo 4,7 mlrd. litų. Per dešimtmetį gyventojai padengė 2,2 mlrd. litų pradelstų įsiskolinimų. Šiuo metu pradelstų skolų turi daugiau nei 223 tūkst. gyventojų, o bendra jų suma viršija 2,5 mlrd. litų.

Gyventojai, identifikavę savo tapatybę per e. bankininkystę ar su asmens tapatybės kortele, sistemoje Manocreditinfo.lt galės sužinoti duomenis apie savo asmeninę kredito istoriją, kurie yra saugomi Skolininkų administravimo informacinėje sistemoje (SAIS).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: