(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

2011 m. gegužės 14 d. 12 val. VDU Kauno botanikos sode vyks projekto “Žalias Aleksotas” aplinkosauginio švietimo seminaras. Pastarajame pranešimą skaitys tema „Orangutangų reabilitacijos programa: 40-ties metų patirtis“ lektorė prof. Birutė Galdikas – pasaulyje garsi antropologė, gamtosaugininkė, žymiausia orangutangų tyrinėtoja, fizinės antropologijos ir biologijos daktarė; Džakartos nacionalinio universiteto, Simono Fraserio universiteto Kanadoje, British Columbia universiteto profesorė, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktarė.

Jos gyvenimas ir darbai aprašyti 6 knygose, apie ją sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje. Apie B. Galdikas rašė žinomi pasaulio leidiniai: Life, The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, buvo sukurta keletas dokumentinių filmų, du kartus jos ir jos sūnaus atvaizdas puošė National Geographic viršelį bei enciklopedijos apie žymiausias šimtmečio mokslininkes viršelį. Žymiausia autobiografinė knyga: „Atsiminimai apie rojų: mano metai Borneo saloje su orangutangais“ (1995) šiuo metu verčiama į lietuvių kalbą.

Seminaro metu prof. B. Galdikas pasakos apie savo patirtį, kuriant ir įgyvendinant septynis orangutangų tyrimų ir išsaugojimo projektus. Nykstančių žmogbeždžionių, miško žmonėmis vadinamų orangutangų apsaugai ji skyrė svarbiausius mokslo tyrimus ir gamtosaugos veiklas, kurios išgarsino ją visame pasaulyje. 1986 m. įkūrė Tarptautinį orangutangų fondą, kurio skyriai veikia Los Andžele, Indonezijoje, Australijoje, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Taivane.

Renginys nemokamas. Seminarą tiesiogiai galite matyti live.tvdu.lt/zaliasisaleksotas. Daugiau informacijos rasite www.zaliasisaleksotas.lt.

Iš karto po seminaro vyks B. Galdikas ąžuoliukų giraitės sodinimo akcija. Akcijos metu įgyvendinsime garsios gamtosaugininkės ir antropologės prof. Birutė Galdikas svajonę Lietuvoje pasodinti Ąžuolų giraitę, kaip simbolinę atsvarą viso pasaulio miškų naikinimui. B. Galdikas yra viena iš iškiliausių lietuvių kilmės mokslininkų, kurios ryšius su Lietuva sutvirtino neseniai suteiktos VDU garbės daktaro regalijos. B. Galdikas gyvenimas yra ypatingai atsakingo asmenybės požiūrio į aplinką pavyzdys. Akcijos dalyviai galės tiesiogiai bendrauti su šia mokslininke. Akcija siekiama visuomenei perteikti globalinę aplinkos saugojimo problematikos dimensiją, siejant su Lietuvos aktualijomis – būtinybė saugoti Lietuvos miškus ir biologinę įvairovę yra ne mažiau aktuali nei Borneo salos.

Sodinsime unikalią ąžuolų giraitę – ypatingų ąžuolų sodinukų, skiepytų išsiskiriančio ilgaamžiškumo Lietuvos ąžuolų (Stelmužės, Daukšos, Šventybrasčio ir kitų labai garbingų ąžuolų) įskiepiais. Kėdainių urėdijos girininkas Juozas Girinas sugebėjo išauginti ąžuoliukus, kurie yra daugelio gamtos paminklais paskelbtų šimtamečių ąžuolų palikuonys – genetiniai klonai, gauti ir išauginti šių medžių šakelėmis įskiepijus paprastojo ąžuolo poskiepius. Kai pagonybės laikus menantys jų pirmtakai pasens ir sunyks, šios giraitės ąžuoliukai dar stiebsis, augs ir šlamės, džiugindami mūsų širdis. Gal taip bus sukauptas ir išsaugotas vertingas Lietuvos ąžuolų genofondas… Didelė tikimybė, kad šalia augdami galingiausių Lietuvos ąžuolų palikuonys kryžminsis ir iš jų gilių bus galima užauginti įspūdingai augančius, tvirtus ir ilgaamžius medžius.

Lankomoje parko dalyje, ąžuolų giraitei skirtoje teritorijoje bus įrengti du informaciniai stendai:(1) B. Galdikas gamtos apsaugos veikla; (2) Lietuvos ąžuolų kilmė ir Lietuvos ąžuolai senoliai
Daugiau informacijos rasite www.zaliasisaleksotas.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: