© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras baigia leisti “Visuotinė lietuvių enciklopedija” – liepos 18-ąją pasirodys 25-asis enciklopedijos tomas.

Kaip pranešė Švietimo ir mokslo ministerija(ŠMM), pabaigus enciklopedijos leidybą 2015 metų pradžioje dar numatyta išleisti Papildymų tomą, kuriame bus enciklopedijoje vartojamų autentiškų tikrinių vardų ir jų lietuviškų atitikmenų sąrašas, pastebėtų didesnių klaidų atitaisymai ir kt.

Pirmasis tomas pasirodė 2001 metais.

Dvidešimt penkiuose enciklopedijos tomuose yra 121804 straipsniai, iš jų 29 650 – biografiniai, taip pat yra apie 25tūkst. iliustracijų, 656 žemėlapiai.

Šiame moksliniame informaciniame leidinyje pateikiama susisteminta informacija apie pasaulį ir Lietuvą, visatą ir Žemę, pasaulio ir civilizacijos istoriją, visų žemynų tautas ir jų kultūrą, mokslą, ekonomiką, pasaulio religijas, humanistines ir krikščioniškąsias vertybes.

Enciklopedijoje aprašytos visos Lietuvos gyvenvietės, turinčios daugiau kaip 300 gyventojų, ilgesnės negu 20 kilometrų Lietuvos upės, taip pat pateikiamos Lietuvos habilituotų mokslų daktarų ir profesorių, lietuvių, pasaulio ir Europos čempionų, rekordininkų biografijos. Daugiau kaip 1400 straipsnių yra apie užsienio lietuvius.

Didelė dalis straipsnių turi lituanistikos poskyrius. Daugiausia vietos skirta sovietmečiu draustai ar ignoruotai lituanistikai: Lietuvos valstybingumo, Lietuvos katalikų bažnyčios, Lietuvos kariuomenės istorijai, Lietuvos tarpukario (1918-1940) realijoms, antinaciniam ir antisovietiniam pasipriešinimui, lietuvių tautos genocidui ir tremties vietoms, išeivijai, jos literatūrai bei menui.

Čia taip pat pateikiama informacija apie kitas šalis, kaimyninių šalių politikos ir visuomenės veikėjus, kultūros kūrėjus, užsienio miestus, kuriuose yra lietuvių bendrijos, taip pat apie lietuvių tremties vietas.

Enciklopedijoje didelis dėmesys skirtas sovietmečiu cenzūruotoms ar ignoruotoms sritims – filosofijai, teologijai, religijų istorijai, menui, ypač bažnytiniam, istorijai, etnologijai, etnografijai, teisei, politologijai, edukologijai, sociologijai. Taip pat plačiai išskirtos dinamiškiausiai besiplėtojančios mokslo ir gyvenimo sritys – ekonomika, vadyba, informatika, kompiuterija.

Enciklopedijos straipsnius rašė 2957 autoriai, recenzavo 1190 recenzentų. Mokslinę redakcinę tarybą sudaro visų mokslo sričių mokslininkai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: