© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baltijos jūros šalių parlamentarai antradienį Lenkijos Olštyno mieste vykstančios Baltijos jūros šalių parlamentinės konferencijos baigiamojoje rezoliucijoje išreiškė susirūpinimą dėl krizės Ukrainoje ir pritarimą taikaus konflikto sprendimo priemonėms.

Pirmadienį prasidėjusi dviejų dienų konferencija buvo skirta šalių bendradarbiavimo kultūros, aplinkosaugos ir ekonomikos srityse klausimams.

Rusija ir Vokietija nesutiko, kad į rezoliuciją būtų įtraukta pastraipa, siūlanti konkrečius Ukrainos “integracijos, o ne dezintegracijos” žingsnius.

Konferencijos pirmininkas ir Lenkijos senatorius Ryszardas Goreckis (Ryšardas Goreckis) naujienų agentūrai PAP sakė apgailestaujantis, kad ši pastraipa nebuvo įtraukta, tačiau pažymėjo, jog rezoliuciją reikėjo priimti vienbalsiai.

Pirmadienį konferencijoje pasisakęs Lenkijos Senato pirmininkas Bogdanas Borusewiczius (Bogdanas Borusevičius) sakė, jog Ukrainos krizė yra “didžiausias iššūkis Baltijos regionui nuo Šaltojo karo laikų”.

Rusijos parlamentarė Valentina Pivnenko pirmadienį pavadino šią krizę “vidiniu vienos Europos šalies konfliktu, kuris transformavosi į pilietinį karą”. Ji pridūrė, kad Rusija “nuolat imasi žingsnių kraujo liejimui Ukrainoje nutraukti”.

Konferencijos dalyvių patvirtintoje rezoliucijoje taip pat kalbama apie “kultūrinio paveldo vaidmens stiprinimą kaip faktoriaus, skatinančio tvarų socialinį, ekonominį ir aplinkosauginį augimą”.

Baigiamajame dokumente taip pat užsimenama apie būtinybę stiprinti bendradarbiavimą tarp Baltijos šalių tokiose srityse kaip socialinis aprūpinimas ir sveikatos apsauga.

Kita Baltijos jūros šalių parlamentinėje konferencija turėtų vykti 2015 metų rugpjūčio 15 dieną Rostoke ir Varnemiundėje Vokietijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: