(c) Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Ričardas Berankis jau rytoj pirmą kartą karjeroje stos į kovą su buvusia pirma pasaulio rakete – Andy Roddicku. Jungtinių Amerikos Valstijų teniso superžvaigždė 2003 metais tapo pirma pasaulio rakete ir paskutiniu žmogumi po kurio karaliavimą perėmė Rogeris Federeris bei Rafaelis Nadalis. Tačiau R. Berankis pernelyg nesureikšmina būsimos akistatos. Taip pat mūsų šalies atstovas, visiškai atvirai pasidalino mintimis apie neseniai praėjusį „SAP Open” teniso turnyrą kuriame antrus metus iš eilės pasiekė ketvirtfinalį. Antrus metus iš eilės nusileido varžovui kurio sustabdyti nepavyko niekam.

Ričardai, antrus metus iš eilės dalyvavai „SAP Open” turnyre. Kokį įspūdį paliko paskutinis pasirodymas. Trys mačai ir visi skirtingi?

Tai tikrai puikus turnyras. Na o pirmas ratas prieš B. Beckerį buvo užtikrintas. Tikrai labai gerai jaučiausi aikštėje. Viską gerai pataikiau. Net minčių kažkokių nebuvo, kad varžovas galėtų laimėti mano padavimą. Taip ir neįvyko. Tiesa kartą jam iki to trūko taško, bet aš išlaikiau koncentraciją. Kai reikėjo didinau spaudimą ir laimėjo mačą.
Prieš Donaldą Youngą buvo labai sudėtinga. Pradžioje mačiau, kad jis buvo truputi pasimetęs. Manau, pavyko tai išnaudoti ir antrame sete pirmavau 4:3. Iki tos akimirkos atrodė viskas sekasi kaip sviestu patepta, bet tuomet gal kažkaip neišlaikiau susikaupimo. Nepavyko įvesti pirmus padavimus. Jis padidino spaudimą, pagreitino žaidimą. Truputi pasimečiau, padariau keletą klaidų ir žinot kaip būna, žiūri, kad setas jau plaukia. Taip ir buvo. Trečiame sete jis dar ryžtingiau pradėjo žaisti, dar smarkiau. Kai rezultatas tapo 2:5 visiškai atsipalaidavau, neturėjau ką prarasti, stengiausi susigrąžinti pasitikėjimą. Kai buvo 3:5 paduodamas D. Youngas padarė keletą šiurkščių klaidų, manau, kad jis truputi pabijojo ir aš pasinaudojau ta proga.

Mačas prieš Milošą Raoničių. Padavimai atrodė įspūdingi? Per internetą sunku buvo įžiūrėti kokiu greičiu skrieja jo paduotas kamuoliukas. Tačiau kiti, kuriems jau teko su M. Raoničium susidurti sako, kad jis tiesiog išmuša raketę iš rankų…

240 km/h ir tokių smūgių buvau daug. Tačiau turėjau galimybę laimėti jo padavimą. Nepavyko. Nepataikiau to apvedimo iš kairės. Tai buvo vienintelė proga daugmaž atsitiesti, bet nepavyko. Antras setas atrodė, kad eina lygiai, bet iš tikrųjų jis laikė pranašumą. Rizikavo daug ir gerai pataikė.

Pirmame sete šešios dvigubos klaidos. Ką tai reiškia? Tiesiog nesisekė ar nepavyko suvaldyti įtampos?

Po kelių padavimų taip atsitiko tiesiog. O po kelių kitų padavimų taip atsitiko nes per daug rizikavau ir per smarkiai atlikau antrus padavimus. Man tiesiog reikėjo taip padaryti, kad jam būtų kuo sunkesnis priėmimas. Norėjau iškarto įgauti iniciatyvą. Vos tai pavykdavo atlikti, 90 procentų taškas būdavo mano.
Kitas varžovas Andy Roddickas. Su šiuo tenisininku teks susitikti jau rytoj. Dar vienas žaidėjas kuris pasižymi itin galingu padavimu.
Taigi, antrą kartą iš eilės teks žaisti prieš stiprius padavimus (šypsosi). Vakar, čia Memfyje, pirmą kartą treniravausi. Pastebėjau, kad aikštė gal truputi ir greitesnė, tačiau kamuoliai lėtesni. Čia žaidžiama su „US Open” moterų turnyro kamuoliais. Ne vyriškais, o moteriškais. Jie skiriasi. Moteriški yra lengvesni ir skriejimo pabaigoje tarsi pristoja. Pavyko ištraukti tokius kamuolius kai net pats nustebdavau, kaip man čia pavyko (šypsosi). Atrodo jau be šansų pasiekti, o čia ištrauki ir dar įmuši. Taigi, žiūrėsim kaip seksis su tuo padavimu tvarkytis. Bet svarbiausia koncentraciją ir laikyti savo žaidimą.

Pirmą kartą karjeroje oficialų mačą teks žaisti prieš buvusią pirmą pasaulio raketę. Ar šis faktas kelia kažkokius ypatingus jausmus?

Žinoma smagu žaisti su tokiu varžovu. Tačiau jausmas gal būtų kiek kitoks jei nebūčiau jo tiek kartų matęs treniruojantis vienoje aikštėje. Nes vis tiek per paskutinius metus, pusantrų su jais praleidžiu daug daugiau laiko vienoje aikštėje. Prieš dvejus, trejus metus įspūdis buvo aišku kitoks. Pamatydavai tokį žaidėją ir akys iškrisdavo (juokiasi) Taip, žinoma, A. Roddickas yra puikus žaidėjas. Bet čia kaip ir su Eifelio bokštu, kai prie jo pavaikštai kokį šimtą kartų tai jau nesudaro tokio įspūdžio kaip pirmą kartą. Čia irgi panašiai.  

Kaip sveikata?

Iš esmės viskas gerai. Liko dar trys turnyrai. Padarysim fizinio stovyklą ir tada, manau, bus dar geriau.

Koks artimiausių varžybų grafikas?

Dabar turnyras Memfyje, tada Delray Beach, ir Daviso taurės varžybos Estijoje.

Tomas Langvinis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: