© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Mažėjant abiturientų skaičiui, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teigia lėšų studijoms nemažinsianti, tačiau didinsianti tikslinį finansavimą.

Vyriausybei svarstyti pateiktame ŠMM nutarimo dėl 2014 metų finansavimo paskirstymo pagal studijų sritis projekte numatoma didinti finansavimą fiziniams ir technologijos mokslams, ypač informacinių technologijų studijoms.

Kaip antradienį per spaudos konferenciją pristatant parodą “Mokymasis. Studijos. Karjera 2014” pažymėjo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, nors abiturientų mažėja 5 proc., valstybės studijoms skiriamą lėšų sumą siūloma išlaikyti tokią pat kaip pernai.

Iš viso bakalauro ir vientisosioms studijoms šiais metais numatoma skirti beveik 30 mln. litų.

“Nors abiturientų dėl demografinių priežasčių, palyginti su pernai, turime mažiau, mūsų prioritetas – studijų finansavimo nemažinti ir jį koncentruoti į kokybę. Labai svarbu į studijas investuojamus valstybės pinigus naudoti efektyviai ir tikslingai, todėl numatome didinti lėšas, skiriamas tikslinėms studijų vietoms”, – sakė ministras.

Pagal ŠMMprojektą, fiziniams ir technologijos mokslams atiteks daugiau nei pernai – apie 40 proc. priėmimui į aukštąsias mokyklas skirtų lėšų, pernai jų teko 30 procentų. Daugiau lėšų taip pat numatoma skirti biomedicinos studijoms.

Planuojama, kad valstybės finansavimą šiemet galėtų gauti 15,5 tūkst. studentų: 14,4 tūkst. pirmakursių gautų studijų krepšelius, daugiau nei tūkstantis – tikslinį finansavimą ir studijų stipendijas.

Vertinant pastarųjų metų priėmimo praktiką, numatoma, kad šiemet valstybės finansuojamą vietą universitetuose ar kolegijose galės gauti apie pusė stojančiųjų, tvirtina ŠMM.

Atsižvelgiant į specialistų darbo rinkoje perteklių, numatoma mažinti socialinių mokslų, tokių kaip verslo ir vadybos, teisės finansavimą. Sudaromos sąlygas daugiau studentų priimti į visuomenės saugumo, žemės ūkio, sporto, visuomenės sveikatos, slaugos bei inžinerijos specialybes.

Pasak pranešimo, ypatingas dėmesys bus skiriamas valstybės ūkiui reikalingoms specialybėms, į kurias priimtieji pasirašys sutartis su būsimais darbdaviais, taip pat ministerija siūlo gerokai didinti lėšas, skiriamas tikslinėms studijoms finansuoti. 2014 metais valstybei būtinoms specialybėms numatoma skirti beveik 60 proc. daugiau nei pernai.

Vasario 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre “Litexpo” rengiama paroda skirta mokiniams, abiturientams, jų tėvams, mokytojams, bus pateikiama informacija apie stojimo tvarką, studijų, karjeros planavimo galimybes ir naujoves, moksleivius konsultuos psichologai, karjeros specialistai, atskirų įmonių stenduose bus galima praktiškai susipažinti su jų darbo specifika.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: