(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vakar Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentai baigė tikrinti metalo laužo supirkimo aikšteles visoje Lietuvoje. Tokių aikštelių šalyje yra arti trijų šimtų. Preliminariais duomenimis, daugumoje iš jų nustatyta atliekų tvarkymo reikalavimų pažeidimų. Kai kur ir gana šiurkščių. Nors elektros ir elektroninės įrangos (EEĮ) atliekas privaloma rūšiuoti ir perduoti tvarkyti tokių atliekų tvarkytojams, daugelyje metalo laužo supirkimo aikštelių tai nėra daroma – seni šaldytuvai, skalbyklės, kitos supirktos buities technikos priemonės sumaišomos su bendru metalo laužo srautu, nekreipiant dėmesio, kad jose yra pavojingų atliekų (freonų, tepalų ir kt.). Už tokius pažeidimus aplinkosaugos pareigūnai skirs baudas ir teiks privalomuosius nurodymus padėčiai ištaisyti.

Pasiūlymus, kaip tobulinti EEĮ ir jos atliekų tvarkymo sistemą šalyje, šiuo metu rengia aplinkos ministro kovo pabaigoje sudaryta darbo grupė. Jai vadovauja aplinkos viceministras Aleksandras Spruogis. Šiai grupei pavesta iki liepos 1 d. pateikti išvadas ir pasiūlymus.

Jos nariai parengė kriterijus EEĮ ir jos atliekų tvarkymo sistemos įmonių neplaniniam patikrinimui organizuoti. Pagal šiuos aplinkos ministro atvirtintus kriterijus regionų aplinkos apsaugos departamentų pareigūnai ir tikrina metalo laužo supirkimo aikšteles. Darbo grupės požiūriu, yra dvi galimybės užkirsti kelią netvarkai tose aikštelėse – arba uždrausti jose supirkinėti EEĮ atliekas, arba labai sugriežtinti apskaitos reikalavimus, kad tos atliekos būtų rūšiuojamos ir tinkamai sutvarkytos. Šiais klausimais ketinama tartis su Ūkio ministerija.

Jeigu EEĮ atliekas pavyktų atskirti iš bendro srauto, kuris patenka į metalo laužo supirktuves, Lietuva turbūt pajėgtų, kaip sakė darbo grupės pirmininko pavaduotojas, aplinkos ministro patarėjas Andrius Burba, įvykdyti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl elektros ir elektroninės įrangos atliekų nustatytą užduotį per metus iš privačių namų ūkių vidutiniškai surinkti ne mažiau kaip po keturis kilogramus tokių atliekų vienam gyventojui. Dabar pavyksta surinkti tik apie 2,7 kg. Darbo grupė tikisi parengti konstruktyvius siūlymus, kurie leistų įveikti netvarką metalo laužo supirkimo aikštelėse ir įvykdyti ES nustatytas EEĮ atliekų surinkimo užduotis.

LR Aplinkos ministrijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: