Organizatorių archyvo nuotr.

Vartotojų mitybos įpročiai nuolat keičiasi ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Tam įtakos turi ne tik atėjęs pavasaris, kai žmonės dairosi lengvesnių patiekalų, bet ir socialiniai tinklai. Lietuviai renkasi daugiau šviežių daržovių, vaisių, uogų, o spalvingų receptų įkvėpimo ieško instagrame. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad pirkėjai vis dažniau renkasi platesnį daržovių asortimentą ir mėgaujasi sveikesniu fotogenišku maistu. 

„Pastebime, kad lietuvių mitybos įpročiai keičiasi į gerąją pusę: pirkėjai dažniau nagrinėja produktų sudėtį, daugiau dėmesio skiria maisto produktų derinimui ir mitybos paįvairinimui. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius ir lūkesčius, stengiamės pasiūlyti kuo platesnį sveikatai palankių maisto produktų, daržovių ir vaisių asortimentą“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak ekspertės, kartu su pasaulinėmis maisto tendencijomis žengiantys lietuviai siekia ne tik gero skonio ir sveikos sudėties, bet taip pat ieško ir džiuginančios patirties, o spalvingų receptų ieško socialiniuose tinkluose.

„Karantinui apribojus gyvus susitikimus, daugiau bendraujama socialinėje erdvėje, o čia svarbiu akcentu tampa fotogeniško maisto nuotraukos. Todėl gyventojai daugiau eksperimentuoja, ieško įdomių receptų, o tam puikiai pasitarnauja spalvinė daržovių įvairovė, juolab kad pasaulyje vis labiau populiarėja vegetarinė mityba, o ją propaguojantys tinklaraštininkai turi tūkstančius sekėjų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Įvairių spalvų daržovės ne tik gražiai atrodo lėkštėje ir nuotraukose, bet taip pat pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Pavyzdžiui, skirtingų spalvų paprikos turi skirtingų organizmui naudingų medžiagų. Žalios paprikos turi daug chlorofilo, tad jos naudingos hormonų balansui palaikyti, virškinimui ir imuninei sistemai. Geltonose ir oranžinėse paprikose yra karotinoidų, organizme pavirstančių į vitaminą A. Raudonose paprikose gausu laisvuosius radikalus neutralizuojančio antioksidanto likopeno.

Taip pat fotogeniškus patiekalus padeda sukurti ne tik mums įprasti šviežiais agurkai ir pomidorai, tačiau į kasdienės mitybos racioną verta įtraukti daugiau šviežių smidrų, žirnelių ir špinatų. Jie paįvairina mitybą ir skatina išbandyti netikėtus skonius. Smidruose ir špinatuose gausu vitaminų bei mineralų, o paruošti juos galima labai įvairiai: kepant, verdant, gardinant jais salotas ar karštuosius patiekalus.

J. Sabaitienė pataria dėmesį atkreipti ne tik į organizmui naudingas daržoves, bet ir sezonines žoleles bei mityboje vis dažniau naudojamas gėles: „Salotoms ar sriuboms gali būti naudojamos liaudies medicinoje nuo seno žinomos kiaulpienės, oksidantų bei įvairių mineralinių medžiagų turinčios dilgėlės, taip pat švieži, džiovinti ar liofilizuoti našlaičių žiedai. Šie augalai ne tik naudingi organizmui, bet ir suteikia patiekalams išskirtinį skonį.“

Daržovių ekspertė siūlo išbandyti ir du instagrame itin populiarius pavasariškų tabulė salotų ir indiško lęšių dalio receptus.

Tabulė salotos su smidrais

Jums reikės:
200 g virtų bulguro kruopų
150 g smidrų

100 g žaliųjų žirnelių
100 g šparaginių pupelių
100 g ridikėlių
3 svogūnų
2 skiltelių česnako
6 smulkiai pjaustytų mėtų lapelių
3 šaukštų šviežių apelsinų sulčių
3 šaukštų šviežių citrinų sulčių
Kapotų petražolių
2 šaukštų alyvuogių aliejus
Druskos, pipirų

Paruošimas:

Nuplaukite ir supjaustykite smidrus. Juos kartu su pjaustytomis šparaginėmis pupelėmis ir žirneliais virkite apie 10 minučių pasūdytame vandenyje. Tuo tarpu paruoškite bulguro kruopas kaip nurodyta ant pakuotės. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, nulupkite ir išspauskite česnako skiltelę. Dubenyje aliejų sumaišykite su citrinų ir apelsinų sultimis. Sudėkite petražoles, mėtų lapelius, likusį česnaką, druskos ir pipirų. Dubenyje sumaišykite bulguro kruopas, virtas daržoves, ridikėlius, svogūnus ir padažą. Gerai išmaišykite ir prieš patiekdami palikite 30 minučių pastovėti šaldytuve.

Indiškas lęšių dalis

Organizatorių archyvo nuotr.

Jums reikės:
Raudonųjų lęšių
Morkos
Raudonosios paprikos
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Šviežio imbiero
Daržovių sultinio
Skardinės kokosų pieno
Aitriojo pipiro
Kario miltelių
Druskos, pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia nuplaukite lęšius. Tuomet supjaustykite svogūnus, česnakus, raudonąją papriką, morką. Įkaitintoje keptuvėje kelias minutes apkepkite svogūną, tuomet sudėkite kitas daržoves. Suberkite prieskonius, lęšius ir užpilkite daržovių sultiniu, kad gerai apsemtų. Virkite, kol lęšiai suminkštės. Tada suplikite kokosų pieną ir pakaitinkite dar 5 minutes. Patiekite su ryžiais ar batatais.

Ši informacija yra portalo KaunoZinios.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija ir nurodžius aktyvią nuorodą į KaunoZinios.lt. Parašykite mums adresu info@kaunozinios.lt

 
Naujienos iš interneto

Sponsored video

Taip pat skaitykite: