Organizatorių archyvo nuotr.

Jubiliejinis muzikos festivalis „Daugirdas gyvai” šią savaitę pasieks savo kulminaciją ir pakvies į baigiamąjį koncertą. Rugpjūčio 24 d., penktadienį, 19 val. viešbučio „Daugirdas” fojė klausytojai pasiners į muzikinę kelionę kartu su tarptautiniu jaunosios kartos muzikantų kvartetu „LIBU”.

Gyvybinga Balkanų muzikos pulsacija ir lietuviškas lyriškas temperamentas. Ar tai gali derėti? Paskutiniame „Daugirdas gyvai” vasaros koncerte tai įrodys jaunosios kartos lietuvaičiai gitaristas Pranas Kentra, vokalistė Marija Aliukaitė bei svečiai iš Bulgarijos – kontrabosistas Dimitar Karamfilov ir būgnininkas Stefan Goranov, susivieniję į projektą. Bulgarų ir Lietuvos liaudies muzikos ritmais pulsuojanti programa atskleis tiek temperamentingą, tiek lyrišką parengtos muzikos pusę, kurioje yra vietos ir gyvybingai improvizacijai. Per dvejus gyvavimo metus projektas aplankė ne vieną šalies festivalį, surengė koncertus Latvijoje ir Nyderlanduose.

Šią vasarą penktąjį gimtadienį švenčiantis „Daugirdas gyvai” klausytojams dovanojo penkis nemokamus koncertus, kurie vyko tradicinėje erdvėje Nemuno krantinės amfiteatre ir viešbučio „Daugirdas” fojė. Iš viso per penkerius metus “Daugirdo” amfiteatro scenoje ir kitose erdvėse surengta per šimtą renginių.

ARIJA ALIUKAITĖ – kilusi iš menininkų šeimos (mama pianistė, tėtis tapytojas), pradėjo dainuoti dar ankstyvoje vaikystėje. Ji turi 14-os metų akapelinio dainavimo patirtį A. Noviko džiazo ansamblyje “Jazz Island”. Marija koncertavo Montreux džiazo festivalyje Šveicarijoje, festivaliuose Vokietijoje, Suomijoje, Prancūzijoje bei Baltijos šalyse. Ji yra daugkartinė “Dainų dainelės” laureatė.

Dainavimo, improvizacijos mokėsi Paryžiuje pas Michelle Hendrics mokinę, Gretchen Amussen, Lietuvoje – pas Vaidą Urmilevičių.

 

Gitaristas PRANAS KENTRA baigė džiazo studijas Prince Claus konservatorijoje, Olandijoje ir magistro studijas LMTA. Lietuvoje Pranas koncertavo su didele dalimi Vilniaus džiazo muzikantų, Vilniaus džiazo orkestru, Šv. Kristoforo bei Klaipėdos kameriniais orkestrais. Dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Olandijoje, tarp jų – Hagos džiazo festivalyje su PCC bigbendu. Grojo su įvairiais projektais Vokietijoje, Liuksemburge, Šveicarijoje, Bulgarijoje, Slovėnijoje, Baltijos šalyse. Greta koncertinės veiklos Pranas Kentra dirba pedagoginį darbą Kauno J. Gruodžio konservatorijoje.

 

Kontrabosistas DIMITAR KARAMFILOV yra vienas ryškiausių jaunosios kartos kontrabosistų Bulgarijoje. Stara Zagora mieste gimusio ir augusio Dimitar tėvai, pastebėję ketverių metų vaiko muzikalumą, padovanojo pirmąjį 1/8 dydžio smuiką. Po dviejų metų šeima persikraustė į Sofiją, kur Dimitar tęsė muzikos mokslus ir susidomėjo džiazo muzika. 2006 metais jis įgijo bosinės gitaros bakalauro diplomą, dar po dviejų metų baigė kompozicijos bei kontraboso studijas.

Pirmieji Dimitar pasirodymai vyko Sofijos mieste. Vėliau jis dalyvavo beveik visuose Bulgarijos džiazo festivaliuose su žymiausiais Bulgarų džiazo muzikantais ir šiuo metu yra bene dažniausiai kviečiamas groti kontrabosistas Sofijoje.

 

STEFAN GORANOV, kaip muzikantas išbandęs įvairius muzikos stilius, pradėjo groti mušamaisiais paauglystėje. Po vidurinės mokyklos baigimo savo gimtajame mieste Plevene jis išvyko į Sofiją, kur buvo priimtas į Naujajį Bulgarijos Universitetą.

Be džiazo muzikos jis grojo vienoje iš populiariausių punk/new wave grupių Bulgarijoje – “AS”. Taip pat Stefan įrašė du albumus su “Vortex” – inovatoriška metalo grupe, kuri buvo puikiai pripažinta tiek kritikų, tiek klausytojų. Be kita ko, jis grojo daugybėje šou, kurias pristatė “Sleepwalkingz Crew” – populiariausia break’o šokių grupė Bulgarijoje.

Šiuo metu Prins Claus konservatorijoje, Olandijoje, Stefan studijuoja mušamųjų klasėje su Steve Altenberg (JAV) ir pasaulinio garso būgnininkais Gene Jackson ir Ralph Peterson Jr (JAV). Stefan yra “Space Cadillac” džiazo trio narys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: