(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šių metų sausio – spalio mėnesiais Kauno mieste gimė 3387, o mirė 3350 žmonių. Natūralios kaitos rodiklis, rodantis skirtumą tarp gimusių ir mirusių žmonių, rodė plius 37, tačiau spalio mėnesio duomenys nežada nieko naujo, kaip tik patvirtinti Lietuvos demografijos rodiklių tendencijas. Nuo 1993 metų stebimas Lietuvos gyventojų skaičiaus mažėjimas tęsiasi iki šiol ir, remiantis statistinėmis prognozėmis, greičiau nei po 30 metų lietuvių bus mažiau nei 3 milijonai. Panašu, jog atlikėjo Marijono Mikutavičiaus hitas „Trys milijonai“ greitai nebeatitiks realybės.

Kauno mieste spalio mėnuo buvo rekordinis ne tik mirusių žmonių skaičiumi šiais metais (401 žmogus), bet ir natūralios kaitos rodiklio pokyčiu – per mėnesį kauniečių sumažėjo 87 žmonėmis. Tuo tarpu Kauno rajone šių metų sausio – spalio mėnesiais fiksuojamas net 139 žmonių prieaugis. Per likusius du šių metų mėnesius natūralios kaitos rodiklis Kauno rajone turėtų sumažėti, tačiau greičiausiai išliks teigiamas. Lyginant 2008 metų ir 2009 metų sausio – spalio mėnesių turimus duomenis, galima teigti, jog Kauno mieste šiemet turėtų gimti daugiau, o mirti šiek tiek mažiau žmonių nei pernai.

Tiesa, nevetėtų pamiršti ir Lietuvoje ypač aktualaus tarptautinės migracijos efekto. Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal emigracijos mąstą. Pernai iš Lietuvos emigravo 73690 gyventojų, o imigravo 65972. Tuo tarpu Kauno miestas niekuo neišsiskyrė – atvykusių ir išvykusių santykis buvo minus 1520. Beje, įdomu tai, jog vidaus migracijos rodiklis pat pat yra neigiamas beveik visose apskrityse, išskyrus vieną – Vilniaus.

Apibendrinant natūralios kaitos bei migracijos rodiklius, akivaizdu, jog mūsų – lietuvių visatoje mažėja. Natūralu, kad iškyla klausimas – kaip sustabdyti šį demografinį reiškinį? Juk esame drąsios šalies, kaip teigia Lietuvą pristatantis klipas, gyventojai. Tačiau siekiant pakeisti statistinės prognozes, prireiks ne tik drąsos, bet ir kai ko daugiau. Bet tai jau kita tema.

Parengta pagal Lietuvos Statistikos Departamento informaciją

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: