(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Gegužės 7 d., penktadienį, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas kviečia į tarptautinį seminarą – konferenciją „Europos Sąjungos ateitis: ar įvairovė vienija?”. Seminarą rengti paskatino po Lisabonos sutarties įsigaliojimo Europos šalių ir Lietuvos viešojoje erdvėje netylančios diskusijos apie europinio identiteto formavimą, Europos Sąjungos valdymo modelį ir šios tarptautinės organizacijos ateitį.

Seminaro organizatoriai kelia klausimą, kas Europos Sąjungai trukdo pasiekti savo tikslą, tapti pavyzdine XXI amžiaus valstybe ir tarptautine lydere? Gal aršus nacionalizmas ir europinių interesų nepaisymas? Neįgyvendinama federacinės valstybės svajonė? Geros valios ir pasitikėjimo trūkumas tarp Europos tautų?

„Europos Sąjunga siūlo istoriškai naują visų Europos tautų ir regionų taikų sambūvį ir klestėjimą. Kita vertus, Europos Sąjunga dažnai kritikuojama už menką dėmesį kasdieniam šalių narių gyvenimui ir pernelyg sudėtingą biurokratinį aparatą, apsunkinantį demokratijos funkcionavimą ir efektyvų sprendimų priėmimą”, – teigia Europos Parlamento narys, konferencijos dalyvis profesorius Leonidas Donskis.

Šie ir kiti klausimai bus analizuojami Vytauto Didžiojo universiteto ir Europos Parlamento informacinio biuro organizuojamame seminare.

Tarptautiniame renginyje dalyvaus europarlamentarai Leonidas Donskis ir Justas V. Paleckis, akademikai: prof. Stefano Bianchini iš Bolonijos universiteto, prof. Rudolf M. Rizman iš Liublijanos universiteto, prof. Ana Devic dėstanti Glazgo ir Novi Sad universitetuose bei Vytauto Didžiojo universiteto atstovai – prof. Auksė Balčytienė ir doc. dr. Saulius Pivoras. Diskusijas moderuos Europos Parlamento informacinio biuro vadovė Daiva Jakaitė ir LR Užsienio reikalų ministerijos Politinės analizės skyriaus vedėjas Artūras Gailiūnas.

Renginio pradžia – 11.00 val. Po konferencijos, 16.30-17.30 val. organizuojamo priėmimo metu organizatoriai ragina pratęsti diskusijas. Išsamią programą galima rasti Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto tinklalapyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: