(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vasario 25 d. – kovo 3 d. Kaune vyks pirmasis Lietuvoje Tibeto kultūrą pristatantis dokumentinių ir vaidybinių filmų festivalis “Budos kine”. Žiūrovams bus pristatytos šešios premjeros.

Vieno iš filmų režisierius Tomas Šmidtas pasakojo Tibete gyvenęs tris mėnesius. Per tą laiką jis ir filmavimo komanda įamžino ne vieną jogą, garsėjantį daromais stebuklais.

“Jogai, dar vadinami lamomis, savo sugebėjimų viešai nedemonstruoja. Tačiau man, kad įsitikinčiau tuo, kad jie – ne legendos, o realūs žmonės, pakako įrodymų”, – sakė T. Šmidtas.

Vienas iš jų – meditacijas propaguojančių tibetiečių apranga. “Net užsivilkus daugybę jų drabužių man buvo šalta. O jogai vaikšto po savo kaimus plonai apsirengę, neretai basi ir niekuo nesiskundžia”, – pasakojo filmo režisierius.

Jam įspūdį paliko ir vieno iš mirusių jogų kremavimas. Sudeginus žmogaus kūną buvo ieškoma ženklų, įrodančių kurį meditacijos lygį mirusysis buvo pasiekęs: “Pelenuose rasta širdis, liežuvis ir akys, sulipę į vieną gumulą… Tai tikrai nepaaiškinamas reiškinys”.

T. Šmidtas išklausė ir nešališkų žmonių pasakojimus apie akmenyse įspaustus delnų antspaudus. Pasirodo, tą rankos prisilietimu esant tam tikrai būsenai atlieka jogai.

“Festivalyje žiūrovai pamatys ir pačius tibetiečius, ir pasaulinio garso aktorius. Filmus suskirstėme į tris temas. Žmonės galės rinktis kokio žanro kūrinius nori išvysti”, – sakė festivalio rengėja Ilona Tamulevičiūtė.

Iš Kauno festivalis persikels į Šiaulius. Vėliau filmus išvys panevėžiečiai ir klaipėdiečiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: