(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui informavus apie šiais metais anksti prasidėjusį ir augantį sergamumą gripu, Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos medikai imasi prevencijos priemonių ir ragina kauniečius tinkamai pasiruošti šiųmetei gripo atakai. Medikų teigimu, efektyviausios gripo prevencijos priemonės – profilaktiniai kraujo tyrimai, rodantys imuninės sistemos būklę, skiepai ir imuniteto stiprinimas.

Siekdama paskatinti kauniečius geriau pasiruošti galimai gripo epidemijai, rugsėjo 28 d. Kaune, Aušros medicinos centre asociacija rengia prevencinę sveikatos popietę „Stiprus imunitetas rudenį ir žiemą”. Medikai teiks nemokamas konsultacijas, atliks kraujo tyrimus ir sveikatinimo procedūras imunitetui stiprinti, matuos kraujospūdį, tikrins dantis. Renginio metu taip pat bus galimybė pasiskiepyti nuo gripo, su didelėmis nuolaidomis įsigyti imunitetą padedančių stiprinti preparatų.

Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis arba gripu sergama dažniau todėl, kad kai kai kurių žmonių imunitetas yra per silpnas kovoti su užpuolusiomis bakterijomis ir virusais. Tai ypač išryškėja artėjant šaltajam metų sezonui, kuomet sergamumas gripu pasiekia epideminį lygį.

„Atsparią bakterijoms ir virusams žmogaus imuninę sistemą padeda išlaikyti subalansuota ir sveika mityba, pakankamas vitaminų ir mikroelementų kiekis organizme, be žalingų įpročių gyvenimo būdas, nepriekaištinga higiena. Tačiau imuninės sistemos nusilpimą taip pat lemia ir objektyvūs veiksniai – didėjanti aplinkos tarša, ultravioletiniai spinduliai, kasdien patiriamas stresas, o kartais – net nepastebimi lėtiniai infekcijos židiniai, pavyzdžiui, nesveiki dantys. Todėl kaip ilgametę patirtį turinti laboratorinės diagnostikos gydytoja, pirmiausia rekomenduoju atlikti kraujo tyrimus ir taip išsiaiškinti, ar nėra paslėptų imunitetą silpninančių infekcijų, kurios dėl gripo komplikacijų gali baigtis net mirtimi”, – teigia D. Babenskienė.

Pernai gripu Lietuvoje sirgo beveik 60 tūkst. žmonių, iš jų beveik trečdalis paguldyti į ligonines.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: