(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ketvirtadienį aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pasveikino naujo televizijos serialo „Kelias namo“ kūrėjus. Filmo pastatymas iš dalies finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Aplinkos ministerijos lėšomis.

Vasario 3 d. TV3 pradės rodyti naują prodiuserių kompanijos “Videometra” kuriamą serialą “Kelias namo”. Iš kitų televizijos filmų jis išsiskirs padidintu dėmesiu ekologinėms problemoms. Filmo varomoji jėga – neabejingų gamtai žmonių kova su korumpuotais godžiais vartotojiškos klasės atstovais.

Sveikindamas serialo kūrėjus su premjera, ministras G.Kazlauskas priminė, kad ekologija nėra vien madingas žodis. Gyvenimas diktuoja, kad reikia kasdien galvoti, kaip mes gyvename, kaip elgiamės gamtoje, ką paliksime ainiams.

“Tai pirmas tokio pobūdžio serialas Lietuvoje, – pažymėjo ministras G.Kazlauskas. – Tikiuosi, kad nebus bijoma paliesti skaudulių ir parodyti to, kas yra negerai ir ką sparčiai reikia keisti, – sakė jis. – Tikiuosi ir to, kad serialas pasieks jūsų nelaukiamus reitingus.“

Ministras palinkėjo naujam serialui sėkmės ir padėkojo kūrėjams už ryžtą sukurti tokį neįprastą filmą.

Kompanijos “Videometra” prodiuseris Evaldas Priudokas teigė, kad ekologijos tema seriale nėra atsitiktinė. “Tokio serialo reikėjo, jis – savalaikis. Ekologijos varpais skambinama visame pasaulyje, Lietuva – ne išimtis. Mūsų serialas turėtų padėti atkreipti žmonių dėmesį į visai šalia egzistuojančias kasdienes problemas, – kalbėjo E.Priudokas. – Mes turime reaguoti į ekologinius pavojus, neleistinas blogybes ir galvoti apie tai, kaip gyvensime rytoj. Nebegali šeimininkauti kaip nori, sakydamas, kad po manęs – nors ir tvanas. Viskas keičiasi.”

“Seriale herojai gvildens daug gamtinių problemų. Tai ir tarša, ir brakonieriavimas, masinis šiukšlinimas, kiti dalykai. Kai tai užkabini – pajunti, kad atlieki ir švietėjišką misiją. Todėl man ypač džiugu, kad dirbame su aktoriais, kurių žmonės klausosi. Tikiu, kad ir jų herojų nuogąstavimai bus išgirsti”, – teigė režisierė K.Kunčinaitė.

“Kelias namo” vaidmenis kuria visas būrys žvaigždžių: Liubomiras Laucevičius, Mindaugas Capas, Saulius Balandis, Šarūnas Banevičius, Dalia Morozovaitė, Vitalija Mockevičiūtė, Adrija Čepaitė, Ridas Jasiulionis, Nijolė Narmontaitė ir kiti.

“Mes daug filmuojame gamtoje, šaltyje, lokacijas skiria šimtas kilometrų, vis užmiestyje, vis kaime ar miške, bet čia dirbanti komanda tokia šauni, kad daug kas kompensuoja nuovargį”, – sakė K.Kunčinaitė.

“Didžiausias malonumas, kad šiame seriale sutikau ypatingai mielą komandą, čia visi – labai stiprūs profesionalai. Ankstesniuose serialuose yra tekę filmuotis su žmonėmis, kurie buvo neragavę kino. O dabar aplink dirba tokia kieta “chebra”, kad jau esi atsakinga tik už save”, – teigė N.Narmontaitė.

Ryškioms ekologinėms intonacijoms seriale aktorė pritaria: “Jei kažką galime padaryti, tai ir darykime, ženkime tą žingsnį, pakirbinkime žmonių smegenis. Ekologiniai klausimai – aktualūs. O serialas – vienas iš būdų kalbėti, kad taip, kaip yra, nebebūtų.”
“Kelias namo” pasakos istoriją apie kelias skirtingų charakterių šeimas. Pagrindinių įvykių sūkuryje atsiduria nacionalinio parko direktorius Bertulis (akt.L.Laucevičius), sąžiningai atsidavęs gamtai. Kai direktorių ant menčių paguldo liga, jo darbus perima jaunesnysis sūnus, prestižinius mokslus Anglijoje baigęs Gintas (akt. Š.Banevičius). Suaugusių vyrų gyvenimus skrupulingai tvarko mama – “kulkosvaidžiu” kalbanti, perdėm rūpestinga, iki įkyrumo teigiama moteriškė (akt. N.Narmontaitė).

Visai kitokia Kvedaro (akt.M.Capas) šeima, – čia trokštama gauti Europos Sąjungos pinigų, atsiplėšti žemės iš nacionalinio parko. Niekur nedirbantis Kvedaro sūnus Paulius (akt. Nerijus Franckevičius) ruošiasi vestuvėms su parko direkcijoje svarbias pareigas užimančia Eglute (akt. Judita Zareckaitė). Nelaimei, šią įsimylėjęs ir Bertulio sūnus Gintas (akt. Š.Banevičius). O jos darbo vieton taiko pavojinga karjeristė (akt. A.Čepaitė).

Intrigų nestinga ir kitur: antroji Kvedaro žmona Simona (akt.D.Morozovaitė) neatsispiria jų ūkyje dirbančio pavaldinio Zigmo (akt.R.Jasiulionis) žavesiui. Ar nebus Kvedaro skyrybų, kaip ir su pirmąja žmona (akt. V.Mockevičiūtė)? Šios moters akiratyje dabar – ūkininkas Šumskas (akt.S.Balandis). Kur toji jausmų gija nuves? Ir kada lazda atsisuks antruoju galu prieš Kvedarą, ramia širdimi leidžiantį į upelį nuodus?

Serialas buvo filmuojamas Aukštaitijos nacionaliniame parke ir net Aplinkos ministerijos pastate.

LR Aplinkos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: