© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) antradienį pasisakė už atsargią poziciją dėl atsako į krizę Ukrainoje, teigdamas, kad “šiuo momentu” jis nepritaria tam, kad Rusijai būtų įvestos naujos sankcijos.

Paminėjęs “bendrus Rusijos ir Europos Sąjungos interesus”, M.Schulzas sakė, kad Bendrijos “patikimumas” priklauso nuo to, ar bus priimti teisingi sprendimai.

“ES ėmėsi priemonių, ir šiuo metu nebūtina skelbti naujų sankcijų”, – pabrėžė Europarlamento vadovas.

“Yra bendri interesai. Koks yra Rusijos interesas? Eksportuoti energijos išteklius. Koks yra ES interesas? Turėti energijos išteklius už prieinamą kainą”, – sakė vokietis, kuris kandidatuoja į Europos Komisijos pirmininko postą.

Pasak M.Schulzo, Rusija nori “užsidirbti pinigų eksportuodama energijos išteklius, nes jai reikia tų pinigų investicijoms šalyje. Kad taip būtų, jai reikia investicijų iš Europos, taigi, esama bendrų interesų”.

Kalbėdamas apie šios savaitės įvykius Ukrainoje, kur prorusiški protestuotojai užėmė vyriausybinius pastatus keliuose miestuose šalies rytuose, M.Schulzas sakė, jog būtina toliau neprarasti budrumo.

Išreiškęs viltį, kad Briuselis ir Maskva geriau supras vienas kitą, Europos Parlamento pirmininkas vis dėlto įspėjo Rusiją “nesuklysti manant, kad Ukrainos padalijimas yra fait accompli”.

“Labai svarbu įdėmiai stebėti, kas vyksta, – sakė jis. – Ar tai masinis judėjimas Ukrainos rytuose, ar tiesiog riboti maištai? Šiuo metu tai neaišku”.

Kalbėdamas apie ateitį, Europarlamento vadovas sakė, jog po ne vieną mėnesį trukusių neramumų dabar yra svarbu “stabilizuoti Ukrainą, padėti jos vyriausybei, kad jie galėtų gegužės 25 dieną surengti sąžiningus ir laisvus rinkimus ir išsaugoti šalies vienybę”.

“Tačiau tam reikia pinigų. Negalime tiesiog imtis priemonių prieš Rusiją, taip pat turime investuoti Ukrainoje”, – sakė jis.

ES ir Jungtinės Valstijos jau yra paskelbusios sankcijas Rusijai, tačiau savaitgalį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad Europa bus pasirengusi eiti dar toliau, jei “bus toliau pažeidžiamas Ukrainos teritorinis vientisumas”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: