(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Paskutiniajame Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) Vykdomojo komiteto posėdyje patvirtintos patikslintos stadionų taisyklės, kurios galioja visoms 53 organizacijos narėms. Taisyklėse nurodoma, jog oficialios nacionalinių rinktinių varžybos gali vykti tik ne žemesnį nei 3 UEFA kategorijos statusą turinčiame stadione.

Įvertinus Lietuvoje esančius stadionus ir jų infrastruktūrą, realiausiais kandidatais priimti nacionalinės rinktinės rungtynes Europos futbolo čempionato atrankoje šiais metais yra Kauno ir Marijampolės stadionai, kuriems iki 3 kategorijos reiktų mažiausiai atnaujinimų. Klaipėdos stadiono rekonstrukcija reikalauja kur kas didesnių investicijų ir jame rinktinės varžybos galėtų vykti kitais metais.

„Šių miestų vadovai yra suinteresuoti priimti rinktinę ir daugiau ar mažiau turi tam galimybes. Visi supranta, jog tai papildomos ir nemažos pajamos miestui. Federacijai reikės apsispręsti, kur vyks rinktinės varžybos ir vienas svarbiausių kriterijų – stadiono atitikimas UEFA reikalavimams“, – sakė Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius, – „Pateikėme šių miesto vadovams ir stadionų valdytojams reikalavimus 3 kategorijos stadionams ir tikimės, jog rinktinės kovas galės išvysti visų trijų miestų žiūrovai“.

L. Varanavičiaus teigimu, labai svarbu, kad stadionų infrastruktūra būtų kiek įmanoma labiau pritaikyti žiūrovų patogumui.

Visiems trims miestams daugiausiai dėmesio teks skirti užtikrinant saugumą stadione, ypatingų asmenų priėmimo patalpų, žiniasklaidos, televizijos komentatorių darbo vietų įrengimui, apšvietimui, neįgaliųjų prieigoms.

Reikalavimai 3 kategorijos stadionams

UEFA 3 kategorijos stadionuose būtina užtikrinti ne mažiau 250 vietų VIP sektoriuje, taip pat bent 100 parkavimo vietų VIP žiūrovų transportui šalia VIP tribūnos. Taip pat įrengti svečių sirgalių sektorių šalia kurio būtų visa reikalinga infrastruktūra: vieta maitinimo taškui, sanitarinėms patalpoms, atskiras išėjimas. Būtina įrengti specialų sektorių neįgaliesiems žiūrovams su geru matomumu, saugiu privažiavimu, vietomis lydintiems asmenims ir specialiais tualetais bei maitinimo taškais.

Ypatingas dėmesys skiriamas žiniasklaidai ir rungtynių transliacijoms. Stadione turi būti ne mažiau kaip 50 vietų žiniasklaidos atstovams tribūnoje, iš jų bent 25 su stalais (čia turi veikti interneto ryšys), 5 komentatorių pozicijos, 50 vietų spaudos konferencijų patalpos, 100 kvadratinių metrų žiniasklaidos atstovų darbo erdvė stadiono patalpose, TV studija su vaizdu į aikštę, speciali vieta interviu su žaidėjais, filmavimo platformos abiejose stadiono pusėse ties centro linija, turi būti užtikrintas reikiamas apšvietimas ir kita.

UEFA varžybos – 3 ir 4 kategorijos stadionuose

LFF Licencijavimo skyriaus vadovo Lauryno Zibolio teigimu, tolimesni kvalifikaciniai ir pagrindiniai UEFA Čempionų lygos bei UEFA Europos lygos klubinių varžybų etapai taip pat negali būti rengiami žemesnės nei 3 UEFA kategorijos stadionuose. UEFA Čempionų lygos ir UEFA Europos lygos grupinio etapo rungtynėms reikalinga 4–oji stadionų kategorija.

UEFA 4 kategorijos stadionas turėtų talpinti ne mažiau kaip 8000 žiūrovų, VIP sektorius turėti 500 vietų, žiniasklaidos atstovams tribūnoje įrengta 100 vietų, taip pat 25 komentatorių pozicijos, 2 TV studijos su vaizdu į aikštę, žiniasklaidos atstovų darbo erdvė stadiono patalpose – 200 kvadratinių bei galimybė dirbti 75 asmenims, o taip pat darbo erdvė 25 fotografams, spaudos konferencijų patalpa – 75 asmenys. Stadione turėtų būti įrengti modernūs elektroniniai sukamieji vartai, pateikiantys informaciją apie žiūrovų skaičiaus kitimą realiu laiku, spalvoto vaizdo stebėjimo kameros, leidžiančios įrašyti vaizdą bei atpažinti asmenis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: