Gimtosios šalies vizija karpiniuose
(c) KTKC.lt archyvo nuotr.

Kai naktys būna trumpiausios, o gamta klesti, švenčiama gražiausia ir paslaptingiausia vasarvidžio šventė – Rasos arba Kupolinės. Žolynai, vainikai, vanduo, ugnis, vartai visa tai atsispindi šventės vyksme ir apeigose.

Kupolė, šakota kartis, tolygi pasaulio stulpui, jungiančiam žemę su dangumi. Todėl ir sakoma, kad šventė tęsiasi „tarp žemės ir dangaus“. Tąnakt senoji ugnis užgesinama švariu vandeniu ir užkuriama nauja ugnis, ieškoma paparčio žiedo, kuris padeda žmogui atskleisti visažinystės galias.

Joninių išvakarėse trumpam sustokime, nurimkime, nors esame triukšmingame pasaulyje, pakilkime prie amžinųjų būties tiesų, patikėkime, kad sidabro rasa mus laimina ir padeda pražydėti meilei mūsų širdyse.

Kauno miesto savivaldybės (Laisvės al. 96) II aukšto koridoriuje šiuo metu eksponuojama Kauno tautinės kultūros centro 2010-2011 metais vykdomo respublikinio projekto „Gimtoji šalis karpiniuose“ paroda.

2011 m. sausio mėnesį Kauno tautinės kultūros centre buvo atidaryta projekto respublikinė mokinių ir mokytojų darbų paroda. Joje dalyvavo 20 švietimo įstaigų, 6 dailininkai, 145 mokiniai, kuriuos rengė 34 pedagogai.

Parodoje dalyvavo Punsko ir Seinų lietuvių bendruomenės nariai, pateikę tradicinius karpinius-užuolaidėles. Buvo eksponuota 160 karpinių, kuriuose vaikai, mokytojai ir šeimos nariai reiškė savo sampratą apie gimtinę Lietuvą, įprasmino senuosius padavimus, sakmes, pasakas apie piliakalnius, karžygius, istorinius įvykius, lietuvių liaudies dainas, smulkiąją tautosaką, gyvybės medžio vaizdinius, tradicines kalendorines šventes, Lietuvos poetų eilėraščius apie gimtinę.

2011 m. kovo mėnesį paroda „Gimtoji šalis karpiniuose“ buvo eksponuojama Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose. Joje buvo pristatyti Kauno, Klaipėdos, Punsko krašto mokinių ir mokytojų bei Lenkijos lietuvių etninės kultūros draugijos narių darbai.

Kauno tautinės kultūros centras populiarina popieriaus meno lietuvišką tradiciją ir kviečia karpinių meistrus burtis, dalintis savo meistrystės paslaptimis. Centre buvo surengtos tautodailininkių Joanos Imbrasienės (Vilniaus raj.), Vilijos Žalienės (Vilkaviškis), Laimutės Fedosejevos (Vilnius), Eglės Vindašienės-Dvarionaitės (Kaunas), dailininkės Vandos Dūdienės (Raudondvaris) karpinių parodos, kurios susilaukė didelio Kauno miesto bendruomenės ir žiniasklaidos susidomėjimo.

Kauno savivaldybėje eksponuojama Kauno tautinės kultūros centro paroda „Gimtoji šalis karpiniuose“ veiks iki rugsėjo 1 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: