Greičiau atsiskaitysite banko kortele ar grynaisiais?
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Laiko atžvilgiu nėra skirtumo, ar atsiskaitote mokėjimo kortele, ar grynaisiais pinigais – tai parodė Lietuvos bankų asociacijos iniciatyva balandį atliktas tyrimas. Jo metu didžiuosiuose Lietuvos miestuose buvo matuojama atsiskaitymų trukmė didžiausiuose prekybos ir degalinių tinkluose, mokant grynaisiais ir banko kortele.

„Tyrimu norėjome išsiaiškinti, kiek tiesos yra sklandančiuose įsitikinimuose, kad kortele atsiskaityti yra žymiai lėčiau. Matavimai parodė, jog statistiškai reikšmingo skirtumo tarp šių atsiskaitymo būdų nėra – kortele sumokame taip pat greitai kaip ir grynaisiais. Apskritai, dauguma atsiskaitymų truko trumpiau nei pusę minutės – nesvarbu, ar mokėta grynaisiais, ar kortele, tad kiekvienas galime rinktis sau patogiausią tuo metu būdą“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Pasak jo, vidutiniškai atsiskaitymas kortele trunka apie 25 s, atsiskaitymas grynaisiais – apie 23 s, t. y. tarp šių būdų nėra statistiškai reikšmingo skirtumo.

Trumpiausi atsiskaitymai kortele trunka iki 10 s, ilgiausi – iki minutės, tačiau tokių yra vos apie 4 proc. Trumpi atsiskaitymai grynaisiais, ypač kai atsiskaitoma iš anksto paruošta suma be grąžos, užtrunka trumpiau nei kortele, tačiau ir ilgesnių atsiskaitymų grynaisiais (41 s ir daugiau) yra dvigubai daugiau negu kortele.

Tyrimą atlikusi rinkos tyrimų bendrovė SIC matavo po šimtą gyventojų atsiskaitymų grynaisiais ir kortelėmis. Tyrimas buvo atliekamas 4 didžiausiuose prekybos ir 2 degalinių tinkluose, nes šiose atsiskaitymo vietose gyventojai ir atlieka didžiąją dalį tokių mokėjimų.

Tyrimas vyko 2011 m. balandžio 15-21 d. penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Atsiskaitymai buvo stebimi darbo dienomis nuo 16 iki 19 val. ir šeštadienį nuo 11 iki 15 val. Viename prekybos taške buvo stebima bent po vieną atsiskaitymą grynaisiais ir mokėjimo kortele. Degalinėse stebėti visi apsipirkimai, o prekybos tinkluose, tik tokie, kurių metu įsigyjama 5 ir daugiau prekių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: