© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šį penktadienį prasidės savaitę truksianti akcija, per kurią gyventojai kviečiami nemokamai pasitikrinti dėl žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV), pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

ŽIV tyrimų savaitės iniciatyvos tikslas – per ŽIV tyrimų plėtojimą paskatinti daugiau žmonių profilaktiškai pasitikrinti dėl ŽIV ir taip sumažinti vėlyvosios ŽIV ligos riziką.

ULAC vadovo profesoriaus Sauliaus Čaplinsko teigimu, dažni kvėpavimo takų uždegimai, viduriavimai, karščiavimas, prakaitavimas, limfmazgių padidėjimas ir kiti varginantys simptomai gali būti imunodeficito požymiai, dėl ko verta profilaktiškai pasitikrinti dėl ŽIV.

ULAC duomenimis, pernai 9 proc. naujų ŽIV infekcijos atvejų nustatyta pavėluotai, vėlyvoje ŽIV ligos stadijoje – AIDS. Europoje šis rodiklis siekia iki 46 proc., kas reiškia, kad daug žmonių nesitiria dėl ŽIV tol, kol nepasireiškia ŽIV ligos simptomai.

Besimptomė ŽIV infekcija gali trukti iki 8 metų. Nežinodami, kad infekuoti ŽIV, tokie žmonės galėjo ar gali perduoti ŽIV infekciją savo partneriams, artimiesiems.

ŽIV tyrimų savaitės iniciatyva Europoje skelbiama likus savaitei iki Pasaulinės AIDS dienos – gruodžio 1-osios.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: