© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kaune keletą dienų viešėjusio garsaus Holivudo režisieriaus bei prodiuserio Bruce Franklino artimiausiuose planuose – sukurti meninį filmą apie Čijunė Sugiharos gyvenimą. Vizito Kaune metu režisierius, bendraudamas su Kauno kino studijos bei Kauno Č.Sugiharos memorialinio muziejaus atstovais, siekė susirinkti kuo daugiau naudingos informacijos apie Japonijos vicekonsulą Čijunė Sugiharą, kuris 1939 m. iš Helsinkio atvyko į Kauną ir profesoriaus J.Tonkūno išnuomotame name įsteigė Japonijos konsulatą.

Č. Sugihara, 1939-1940 m. rezidavęs Kaune antrojo pasaulinio karo metais, išgelbėjo apie 10 000 Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos žydų gyvybių.

„Atvykau į Kauną norėdamas susirinkti kuo daugiau medžiagos savo filmui, kurį ruošiuosi kurti apie Č. Sugiharą. Mano pirmieji įspūdžiai apie Kauną patys geriausi. Kaunas – be galo nuoširdi ir klestinti vieta, puikiai tinkanti kurti filmams. Žmonės, su kuriais jau teko bendrauti, labai paslaugūs, matau, kad čia yra visos galimybės susirasti tinkamų partnerių filmo kūrimui. Jau nekantrauju susitikti su savo prodiuseriais JAV ir išanalizuoti visą gautą informaciją ir medžiagą. Mano svajonė – filmuoti filmą būtent Kaune, kur ir vyko visi istoriniai faktai”, – pasakojo Holivudo režisierius B. Franklinas.

Keletą dienų praleidęs su Č.Sugiharos memorialinio muziejaus direktoriumi Simonu Davidavičiumi, B.Franklin aplankė labiausiai jį dominusias vietas, susijusias su Japonijos vicekonsulo gyvenimu.

„Č.Sugiharos muziejuje analizavome turimus išrašus, filmuotą medžiagą, aplankėme viešbutį ,,Metropolis”, kuriame Č.Sugihara buvo apsistojęs paskutines keturias buvimo Kaune dienas, Kauno geležinkelio stotį, IX fortą, taip pat – Rusijos, Anglijos, Vokietijos ir Amerikos ambasadas”, – pasakojo Č.Sugiharos memorialinio muziejaus direktorius Simonas Davidavičius.

Kauno kino studijos filmų biuro vadovas D. Baltušis, suteikęs svečiui visą reikiamą informaciją apie filmo kūrimo galimybes Kaune, taip pat džiaugėsi gavęs vertingų patarimų, kaip pritraukti užsienio kino industrijos atstovus į Kauną.

„,B. Franklin yra labai šiltas ir nuoširdus žmogus, tikras savo profesinės srities profesionalas. Nors svečias Kaune viešėjo vos kelias dienas, stengėmės suteikti kuo daugiau informacijos apie Č.Sugiharą, jo gyvenimą, jį supusią aplinką ir, žinoma, supažindinti su palankiomis filmavimo galimybėmis Kaune”, – kalbėjo Kauno kino studijos filmų biuro vadovas D.Baltušis.

„Susirinkau gausybę informacijos, pamačiau pakankamai išteklių ir vietų savo būsimo filmo gamybos darbams, ir manau, kad tai labai įgyvendinama galimybė, juo labiau, kad Kaune jau yra filmuotas ne vienas filmas. Dabar turiu visą informaciją perteikti kolegoms. Aš įvertinau pasakojimo dalį, o prodiuserių darbas bus įvertinti finansinę situaciją. Tuomet ir priimsime tolimesnius sprendimus”, – ateities planais dalinosi Holivudo režisierius B. Franklinas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: