© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Protestuotojai, ginkluoti kone tik skėčiais ir ryžtu, paralyžiavo Honkongo centrą ir reikalauja visiškos demokratijos, inicijavę judėjimą, kuris buvo pramintas “skėčių revoliucija”.

Skėtis sparčiai tampa šių demonstracijų, kurios nuo sekmadienio paralyžiuoja miestą, simboliu, nes ir taip yra esminis atributas šiame liūtimis garsėjančiame Azijos finansų centre.

Demonstracijos, kuriose dalyvauja tūkstančiai, sekmadienį vakare prasiveržė smurtu, kai policija prieš augančias minias panaudojo ašarines dujas ir paprikinį purškalą.

Protestuotojai, daugiausia – studentai ir moksleiviai, kurie bandydami paspausti Pekiną praėjusią savaitę boikotavo paskaitas ir pamokas, buvo prastai apsirūpinę atlaikyti tokį įvykių posūkį.

Jie bandė apsaugoti akis plėvele maisto produktams ar apsauginiais akiniais, dėjosi popierines kaukes ar gūžėsi už skėčių.

“Skėtis turbūt yra labiausiai stulbinantis šio Honkongo protesto simbolis. Mūsų demonstracijos būdavo tokios taikios, net paprikinis purškalas buvo labai neįprastas dalykas, – sakė demokratiją remianti Honkongo įstatymų leidžiamosios tarybos narė Claudia Mo (Klaudija Mo). – Dabar, kai paprikinis purškalas pasidarė toks įprastas, mes prieš jį turim naudoti skėčius”.

“Policija turi labai geros kokybės skydus, o mes turime tik savo skėčius”, – pridūrė ji.

Frazė “skėčių revoliucija” pirmadienį vis dažniau mirga socialinės žiniasklaidos tinkluose, be to, buvo užrašyta ant transparanto, iškabinto virš apverstų užtvarų ir išmestų skėčių krūvos prie įėjimo į vieną metropoliteno stotį.

Kai ašarinės dujos anksti pirmadienį išsisklaidė, gatvėse įsiviešpatavo šventiška atmosfera.

Judriame parduotuvių rajone “Causeway Bay” daugiau kaip tūkstantis demonstrantų pradėjo skanduoti Honkongo 9-ojo dešimtmečio grupės “Beyond” roko dainą, kurią vienas gyventojas paleido per garsiakalbius.

Melancholiška baladė “Boundless Oceans, Vast Skies” būdavo dažnai dainuojama per įvairius protestus Honkonge. Joje yra choru dainuojami žodžiai: “Vis dar laisvas ir nepriklausomas/Visados garsiai dainuoju savo dainą”.

“Visi žino tuos žodžius. Man daugiau kaip 40, bet pažiūrėkit į tuos vaikus, jie juos taip pat žino”, – sakė vienas protesto dalyvis, prisistatęs pavarde Bunas.

Iki pirmadienio ryto ramybė iš esmės grįžo į miesto gatves, bet įprastą tvarkingai apsirengusių, į darbą vykstančių žmonių minią pakeitė susitaršiusių protestuotojų, kurie naktį praleido gatvėse po skėčiais, jūra.

Tarp chaoso, kuris netikėtai užklupo miestą, Kinijos vėliava virš Admiraliteto centro netoli vyriausybės pirmadienį ryte buvo iškelta aukštyn kojomis. Komandai lipant ant stogo ištaisyti klaidos, demonstrantų minia nepritariamai šaukė.

Protestuotojai žadėjo likti gatvėse tol, kol Pekinas patenkins jų reikalavimus dėl nevaržomų rinkimų.

“Liksiu iki pat galo, kol gausime, ko norime, o tai yra tikra demokratija”, – sakė 18-metis moksleivis Michaelas Wanas (Maiklas Vanas).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: