© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Į Bosniją ir Hercegoviną antradienį išlydėta ugniagesių gelbėtojų komanda, kuri kartu su kolegomis iš Latvijos ir Estijos padės likviduoti vieno didžiausių potvynių šioje šalyje padarinius.

Į misiją “Balt Flood Combat” Vilniuje išlydėti penki Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento savanoriai. Jie sustos Marijampolėje, kur pavakare prie jų prisijungs latviai ir estai.

Šiąnakt jie planuoja pasiekti Austriją, Bosnijoje ir Hercegovinoje grupė turėtų būti ketvirtadienį.

Išlydint ugniagesius dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius ir vidaus reikalų ministras Dailis AlfonsasBarakauskas.

“Misiją vertinu labai teigiamai, tai parodo, kad esame viena komanda Europos Sąjungoje (…). Prieš dešimt metų integravomės į vieningą ES sistemą, ir tai pasiteisina visapusiškai – esant būtinumui, turime galimybę atsidėkoti už tai, padaryti gerus darbus ir kitose šalyse”, – žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Anot jo, per keletą metų ugniagesių techninis pasirengimas yra gerokai pasikeitęs – įsigyta nauja technika, sukurta infrastruktūra ir mokymams bei fiziniam pasirengimui, tad pareigūnų kvalifikacija abejoti neverta.

Pareigūnai gabenasi du krovininius konteinerius su gelbėjimo valtimi, baseinais, vandens siurbliais, žarnomis bei kitomis logistikos priemonėmis.

Ši misija truks mažiausiai 18 dienų.

Dauguma iš ugniagesių, vykstančių į misiją, jau dalyvavo ir likviduojant potvynius Lenkijoje bei Moldovoje 2010-aisiais. Komandos nariai dirba Vilniaus ir Kauno Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybose.

Už lietuvių ugniagesių komandos ryšius atsakingas Henrikas Baldauskas žurnalistams sakė, kad potvynio likvidavimo darbams ugniagesiai dalyvavo specialiuose mokymuose ir pratybose, tad pasirengimas neturėtų būti problema. Didžiausi pavojai, anot jo, yra tai, jog trečdalis teritorijos, į kurią vykstama, yra užlieta, nepravažiuojami ir keliai, šalyje užregistruota jau daugiau nei 1000 purvo nuošliaužų, vanduo išplovė ir karo laikų minas.

“Aplinka yra labai pavojinga (…). Be abejo, artimieji jaudinasi, laiko kumščius, tikisi, kad grįšime sveiki”, – pripažino jis.

Kaip sakė komandos vadovas, lietuvių užduotis – iš nurodytų infrastruktūros bei agrokultūros objektų išpumpuoti vandenį. Žmonių gelbėjimu mūsiškiai neužsiims – tam parengtos ir jau dirba kitos ugniagesių grupės.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Remigijus Baniulis tvirtino, kad iš viso buvo atrinkti devyni savanoriai, keturi iš jų buvo pasirengę pakeisti kolegas bet kurią minutę.

“Technika sukuria visai kitas galimybes – senesnis transportas, pavyzdžiui Zil 121 bazės, nuvažiuotų daugiausia iki Klaipėdos. Čia turima technika yra patikima, būrys buvo ir Lenkijoje, ir Moldovoje”, – teigė jis.

Misija Lietuvai, anot jo, kainuos apie 100 tūkst. litų, iki 50 proc. išlaidų bus kompensuota iš Europos Sąjungos biudžeto.

PAGD direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis sakė, kad ugniagesiai vyks į Bosnijos ir Hercegovinos šiaurės rytinę dalį, kur tiksliai vykdys darbus, paaiškės nuvykus – konkrečias užduotis skirs vietos valdžia bei ugniagesiai.

Planuojama, kad pareigūnai gyvens palapinėse. Maitinimu bei logistika rūpinsis kolegos iš Estijos, lietuviai padengs dalį išlaidų.

Po rekordinių liūčių kilęs didžiausias per 120 metų potvynis Balkanuose jau nusinešė dešimtis gyvybių.

Bosnijos pareigūnų duomenimis, dėl stichijos buvo evakuota arba namus paliko maždaug 500 tūkst. žmonių, tokio skaičiaus benamių nebūta nuo 1992-1995 metų Bosnijos karo laikų.

Serbijoje evakuota 25 tūkst. žmonių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: