Į Kauną atkeliauja Balkanų muzikos karavanas
(c) "Baltic Balkan" grupės archyvo nuotr.

Rugsėjo 9 d., penktadienį, nuo 23 val., Kauno kavinėje „Kultūra“ (Paveikslų galerija, Donelaičio g. 16) gros „Baltic Balkan DJs“ kolektyvas – trys vyrai ir legendinis šuo, vardu Pička.

Pasak legendos, trys skrybelėti vyrai nuo kalnų nusileido prieš penkerius metus tam, kad pakeistų nuobodų Baltijos šalių klubų pasaulį.

Vienas už grandinės vedėsi prijaukintą mešką, kitas – rankoje nešė butelį su skaidriu skysčiu, o užantyje turėjo stebuklingą gintarinio šuniuko Pičkos portretą. Trečias tempė sunkų lagaminą su įrašais, nupirktais buvusioje Jugoslavijoje.

„Baltic Balkan“ šalies klubuose ir festivaliuose pradėjo populiarinti Balkanų, klezmerių bei čigonišką muziką. Jei anksčiau lietuviai tokią muziką galėjo išgirsti nebent Emiro Kusturicos filmuose ar per Gorano Bregovičiaus koncertus, vyrukai įrodė, kad ji puikiai tinka ir vakarėliams.

Neilgai trukus juos koncertuoti kvietė visų didžiųjų Lietuvos miestų ir pajūrio klubai. Šiandien jie gali didžiuotis savo pasirodymus surengę „world“ muzikos klubuose Niurberge, Vysbadene, Kopenhagoje, Šoprone, o artimiausiu metu net kelis pasirodymus rengs Paryžiuje ir Ženevoje.

„Baltic Balkan“ jėgą suprato ir festivalių rengėjai – debiutavę dabar jau istoriniame „B2Gether“, šiandien pamišę didžėjai jau turi „Volt“, „Yaga“, „Labadaba“, „Satta Outside“ apyrankes.

Jiems teko atidaryti „Jewish Culture Festival“ (Krokuvoje), dalyvauti „Les Nuits Blanches“ (Amjene, Prancūzijoje), o taip pat viename didžiausių Europos daugiakultūrinių festivalių „Volt“ Vengrijoje, kur trio asmeniškai susitiko su savo herojais „Mahalai Rai Banda“, „Parno Graszt“ ar pačio Emiros Kusturicos sukurtu „The No Smoking Orchestra“.

Dabar jau iširę „Inculto“ nepasididžiavo „Baltic Balkan“ pakviesti apšildyti savo paskutinio koncerto, o Goranas Bregovičius savo koncerto Vilniuje metu klausė: „Kas tie vaikinai su šuniuko paveikslu?“

Supratę lietuvių meilę pietietiškai muzikai, bei čigoniškam šėlsmui, „Baltic Balkan“ Vilniuje rengia vakarėlių ciklą „Baltic Balkan Bang“, kurį paeiliui aplankė tokie elektronikos ir world derinimo meistrai kaip A.K. (Berlynas), Funklore (Krokuva), DJ ZhamoZha (Maskva), Janeck Atschuler (Niurnbergas), OPA! (Peterburgas), Warsaw Balkan Madness (Varšuva), Gypsy Sound System (Ciurichas), DJ ClicK (Paryžius) ir naujausias svečias – Gaetano Fabri (Briuselis).

„Baltic Balkan“ nepamiršta ir savo šalies melodijų – jų miksuose galima išgirsti ir lietuviškus skrabalus, polką ar autentiškus litvakų klezmerius.

Susilaižykite ūsus, pabalnokite žirgą – jūsų laukia nepakartojamas susitikimas su „Baltic Balkan“ po kurio galbūt jums bus truputį gėda, bet tikrai linksma. Įėjimas į renginį tik su ūsais. Juos organizatoriai siūlo užsiauginti, nusipiešti, užsiklijuoti arba netgi išsitatuiruoti. Patekimas į beprotiškų balkaniškų šokių vakarą nemokamas. Grupės muzikos pasiklausyti galima čia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: