(c) Kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Kostrzyne (Lenkija) vyko tarptautinis graikų-romėnų imtynių jaunių turnyras. Šios varžybos yra bene paskutinis egzaminas sportininkams, siekiantiems kelialapių į jaunių olimpines žaidynes Singapūre, todėl treneriai akylai stebėjo savo auklėtinių pasirodymus. Apie aukštą turnyro lygį byloja tas faktas, jog jame galėjo dalyvauti tik tie Lenkijos sportininkai, kurie savo čempionate užėmė ne žemesnę nei aštuntą vietą. Be lenkų, savo „pirmuosius numerius“ atsivežė čekai ir baltarusiai.

Puikiai grūmėsi kaunietis Tomas Proškus, kuris svorio kategorijoje iki 63 kilogramų įveikė visus varžovus ir iškovojo aukso medalį. Tomas gerai ir užtikrintai ėmėsi tiek parteryje, tiek stovėsenoje. Nesunkiai laimėjęs pirmas dvi kovas, o dėl patekimo į finalą tikėjosi susitikti su Lenkijos čempionu Michalu Kosla, tačiau lenką netikėtai, bet įtikinamai įveikė Matous Morbitzeris iš Čekijos. Akistatoje su Morbitzeriu pirmą kėlinį4:0 laimėjo kaunietis. Antrame kėlinuke Tomas privalomame parteryje paskutinėmis sekundėmis atliko ridenimą ir pateko į finalą.

Lemiamoje kovoje Tomas surėmė pečius su lenku Danielu Krefta. Pirmamas kėlinukas susiklostė nesėkmingai – Tomas padarė klaidą ir prarado tašką. Po kelių akimirkų visų žiūrovų džiaugsmui lenkas atliko 3 ritinimus ir rezultatas 7:0 lenko naudai!

Antrame kėlinyje kaunietis nenuleido galvos ir laimėjo. Trečiajame kėlinuke lenkas, palaikomas sirgalių atakavo iš visų jėgų, norėdamas bet kokia kaina tapti nugalėtoju. Kadangi stovėsenoje taškų nebuvo, parteryje lenkas, tikėdamasis vėl atlikti ritinimą, pasirinko viršutinę padėtį. Tačiau visų vietinių sirgalių apmaudui, Tomas šį kartą gynėsi meistriškai ir pelnytai iškovojo turnyro nugalėtojo titulą.

Svorio kategorijoje iki 54 kilogramų Rūtenis Uginčius visas kovas iki finalo laimėjo parteryje. Klaipėdietis gerai gynėsi, tačiau stovėsenoje neieškojo progų atakai. Finale Rūtenis pralaimėjo Andrejui Pikuzai iš Baltarusijos ir užėmė antrą vietą.

Bronzos apdovanojimą iškovojo Remigijus Guntis (69 kg). Jis po truputį įsibėgėja jam naujoje svorio kategorijoje. Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis pralaimėjo vienintelę kovą baltarusiui Aleksejui Habukovičiui. Trečiame kėlinuke, parteryje, Remigijų pasidavė baltarusio provokacijai ir sujudėjo ankščiau laiko, už ką buvo nubaustas įspėjimu ir 2 taškais A.Habukovičiaus naudai. Remigijus dar bandė kontraatakuoti, atkovojo vieną tašką, tačiau laikas baigėsi.

Kandidatas į LOSC gretas Romas Fridrikas (76 kg) kovojo brandžiai, atliko daug veiksmų stovėsenoje. Kovoje dėl trečios vietos efektingai atliko metimą per dubenį ir paguldė varžovą ant menčių.

Sunkiasvorio Tomo Galkaus (100 kg) svoryje buvo mažiausiai varžovų, o ir šie ne patys

stipriausi. Tomas privalėjo tapti nugalėtoju. Pirmai pralaimėtai imčiai trūko nusiteikimo kovai, koncentracijos. Nors iškovotas bronzos medalis, tačiau turnyras atvėrė dideles imtynininko spragas gynyboje.

E.Stankevičius (69 kg) nugalėjo du varžovus ir užėmė 7 vietą.

Gytis Sabutis (54 kg) įtikinamai nugalėjo pirmą varžovą, tačiau antrame rate turėjo pripažinti praėjusio Europos čempionato prizininko iš Baltarusijos A.Pikuzos pranašumą.

Komandų įskaitoje Lietuvos rinktinė užėmė trečią vietą. Turnyrui imtynininkus ruošė Olegas Antoščenkovas, Valdas Jasotis, Saulius Liaugminas, Vitalijus Nagovicinas, Jonas Sabutis ir Artūras Ševelkovas.

Tarptautiniame turnyre dalyvavo 27 komandos iš Lenkijos, Baltarusijos, Čekijos ir Lietuvos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: