(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Pasaulio futbolo čempionato finale Ispanija po pratęsimo 1:0 įveikė Olandiją, kuriai tai buvo jau trečias finalas. Grubioje kovoje ispanai pasirodė kiek gudresni. Nors olandai žaidė grubiai, tačiau ir ispanai nevengė nešvaraus žaidimo, o bent 3 atvejais, kurie nulėmė rungtynių baigtį, teisėjas iš Anglijos Howardas Webbas buvo neteisingai palankus Europos čempionams.

115-ą min. po stipraus Sneijderio baudos smūgio kamuolys daugiau nei akivaizdžiai lietė sienelę, išlėkė už galinės linijos, tačiau Webbas kampinio neskyrė ir atidavė kamuolį ispanams. Šie pradėjo ataką ir įmušė auksinį įvartį. Prieš tai Webbas neįžiūrėjo pražangos ir kairiajame olandų atakos krašte, kai Elia prasimetė kamuolį tarp dviejų gynėjų ir bandė įsiveržti į baudos aikštelę, tačiau susispaudę ispanai neteisingai blokavo olandą. 90 proc. iš 100 tokiais atvejais teisėjai dėl pražangos nedvejoja.

Antruoju atveju Robbenas išdūrė geltoną kortelę turintį Puyolį ir vėl būtų išbėgęs vienas prieš vieną. Puyolis aiškiai prasižengė maždaug ties 17 metrų riba, prilaikydamas Robbeną ir šiam jau nebepavyko smūgiuoti. Teisėjo švilpukas tylėjo, nors Barcos kapitonui turėjo būti parodyta raudona arba antroji geltona kortelė už paskutinės vilties pražangą. Po rungtynių Robbenas pripažino, kad jis negriuvo, nes manė spėsiąs smūgiuoti.

Dar vienas kontraversiškas Webbo sprendimas taip pat buvo antrame kėlinyje, esant lygiam rezultatui. Van Persie geroje pozicijoje dešiniajame krašte gavo kamuolį, iškart įgijo kelių metrų persvarą prieš persekiotojus ir būtų išbėgęs vienas prieš vartininką. Tačiau ispanas sugebėjo iš nugaros užkabinti olando kojas, šis griuvo ir ataka buvo sustabdyta. Ispanas gavo tik geltoną, nieko nelemiančią kortelę, nors už paskutinės vilties pražangas privaloma skirti raudoną.

Antrame kėlinyje baudos aikštelėje prasižengė ir Sergio Ramosas, rankomis apglėbęs iš patogios pozicijos galva smūgiuojantį Heitingą. Olando smūgis buvo netaiklus, Ramosas liko nenubaustas. Tačiau Webbas nedvejojo, kai 109-ą min. išvijo iš aikštės Heitingą, nors šio pražanga buvo labai panaši į Puyolio pražangą prieš Robbeną. Olandas ranka prilaikė į baudos aikštelę be kamuolio besiveržiantį Iniestą, kuris dar spėjo ir įspūdingai nugriūti. Beje, ir pusfinalyje Ispanija – Vokietija paskutinę rungtynių minutę Puyolis labai panašiai buvo nuskynęs ties baudos aikštelės linija besiveržiantį link kamuolio Schweinsteigerį, tačiau ir tada ispanai liko nenubausti, nors baudos smūgis nuo 17 metrų tiesiai prieš vartus galėjo pakeisti rungtynių baigtį.

Olandai rungtyniavo grubiai, tačiau grubus žaidimas šiame čempionate jau nieko nebestebina. Lygiai taip pat grubiai žaidė netgi brazilai. Ko gero, absoliučiai sukomercintas futbolas pasaulyje ir ypač Europoje, per didelė pergalės kaina tiesiogine prasme verčia sportininkus rezultato ir pinigų siekti bet kokia kaina. Pirmame kėlinyje už smūgį išiesta koja ispanui į krūtinę, iš aikštės turėjo būti išvyta de Yongas, tačiau Webbas apsiribojo geltona kortele.

Tuo tarpu ispanai visas rungtynes nevengė vaidybos. Ausisnio įvarčio autorius Iniesta visas 120 minučių griuvinėjo nuo bet kokio prisilietimo, kartais ir be jo. Anglijos spauda stojusi ginti Webbą pripažįsta, kad teisėjas už nardymną taip pat privalėjo bausti kortelėmis, taip pat pažymi, kad Puyolis visgi turėjo būti išvytas iš aikštės už pražangą prieš Robbeną.

Ispanai 60 proc. kontroliavo kamuolį, daugiau bandė smūgiuoti, bet olandų progos buvo kur kas pavojingesnės, o ir visi jų smūgiai buvo į vartus. Tuo tarpu ispanai, be įvarčio, turėjo tik vieną 100-procentinę progą, kai po Heitingos klaidos Villa iš arti nesugebėjo įveikti stekelenburgo. Pavojingą progą turėjo ir Fabregasas, tačiau įveikti vartininko
nesugebėjo. Panašu, kad Fabregaso momentas atsirado vėlgi po Webbo klaidos, mat ispanai su bauda atėmė kamuolį iš olandų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: