Pexsels.com / Youtube notr.

Ispanijoje gyvenantis Leridos universitetinės ligoninės priėmimo skyriaus lietuvis medikas Mindaugas  „Youtube“ platformoje kreipėsi į tautiečius ragindamas pasimokyti iš Ispanijos padarytų klaidų: „Ispanijoje praleidome galimybę. Nenoriu, kad taip įvyktų Lietuvoje ir visus skatinu likti namuose“

„Matau, kad Lietuvoje gyvenimas tęsiasi – žmonės parkuose, gamtoje, geras oras, karantinas, į darbą nereikia eiti, negi namuose sėdėsi? Negerai. Karantinas yra tam, kad apsaugotume save, mums brangius žmones, savo šeimas, ir taip pat laikas pagalvoti apie kitus žmones, pažįstamus ar nepažįstamus. Vis vien, vienaip ar kitaip jie yra brangūs žmonės. Jei dabar nepadarysime namų darbų, neliksime namuose užsidarę, vėliau susidursime su tokiomis pačiomis problemomis kaip susiduria Italija ir šiuo metu Ispanija. Beje, manoma, kad Ispanijoje blogiausi laikai dar ateityje, nes ji irgi nepadarė namų darbų“, – teigia M. Gudelis.

„Priminsiu, šio viruso inkubacinis periodas yra dvi savaitės – per šį periodą mes galime nejusti jokių ligos požymių, bet užkrėtinėti kitus. Tiek iš klinikinės praktikos, tiek iš kitų mano draugų gydytojų pasakojimų matau, kad yra labai daug atvejų, kai tyrimas yra klaidingas, neigiamas, bet tai yra pavojingiausia.

Galvoji, kad esi sveikas, o iš tikro esi apsikrėtęs. Todėl šiuo metu karantinas reiškia tai, kad būtina likti namuose – prašau, pasilikite namuose, niekur neikite, jei nėra svarbaus reikalo“, – sako gydytojas, pasak kurio iš namų eiti galima tik, kai neišvengiamai reikia į darbą, arba apsipirkti maisto, bet ir tada reikia laikytis kelių taisyklių.

„Jei reikia eiti nusipirkti maisto, prieš tai pasiruoškite produktų sąrašą, kad nereikėtų blaškytis po prekybos centrą. Parduotuvėje naudokite pirštines arba išėję iš jos nusivalykite rankas su dezinfekuojančiu skysčiu. Grįžę namo nusiplaukite rankas. Nevaikščiokite po namus su lauko drabužiais. Ir neslampinėkite po parduotuves – nustatyta, kad ant plastmasinių paviršių virusas gali išbūti net 72 valandas, ant nerūdijančio metalo – 48 valandas, ant kartono – 24 valandas, ir ore 2,5 ar 2,7 valandos.

Laikykitės atstumo nuo žmonių – patvirtinta, kad tiesioginis užsikrėtimas gali vykti net dviejų metrų atstumu. Jei turite važiuoti savo automobiliu ar eiti į darbą, stenkitės eiti ar važiuoti vieni, be kitų šeimos narių ar draugų. Taip pat stenkitės vengti visuomeninio transporto, vietų parkuose, visuomeninių susirinkimų.“

Šiuo metu Ispanijoje koronavirusu apsikrėtusiųjų skaičius – 25 tūkst., mirusiųjų – daugiau nei 1300.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: