(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Tęsdamas darbo vizitą Ispanijoje, Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius susitiko su šios šalies Premjeru Jose Luisu Rodriguesu Zapatero. Susitikime daugiausia dėmesio skirta ekonomikos, energetikos ir Europos Sąjungos Rytų partnerystės klausimams.

Abiejų šalių premjerai pasidalijo vyriausybių patirtimi dirbant ekonominio sunkmečio sąlygomis, konsoliduojant viešojo sektoriaus finansus ir skatinant ekonomiką ir sutarė, jog būtina tęsti griežtą fiskalinę politiką. Abu premjerai pažymėjo, jog Europos Sąjungos ekonominė ir finansų politika turi būti vieninga ir efektyvi, kad Europa galėtų konkuruoti globalioje rinkoje.

Pristatydamas Lietuvos energetinės nepriklausomybės strategiją premjeras A. Kubilius atkreipė dėmesį, jog vienas iš pagrindinių Lietuvos siekių yra užsitikrinti kuo daugiau ir įvairesnių energijos tiekėjų ir tiekimo būdų. Jis taip pat supažindino Ispanijos Ministrą Pirmininką su Lietuvos vykdomais energetiniais projektais ir pažymėjo, kad mūsų šalis norėtų perimti Ispanijos patirtį atsinaujinančių išteklių energetikoje.

Kalbėdami apie dvišalį bendradarbiavimą abiejų šalių Vyriausybių vadovai sutarė, jog potencialas čia dar nėra išnaudotas, ypač prekybos, bankų, energetikos sektoriuose. Kaip sėkmingi bendradarbiavimo pavyzdžiai buvo paminėtos „Iberdrola“ ir „Indra“ kompanijos, kurios sėkmingai dirba Lietuvoje. Pasak premjero A. Kubiliaus, „Telefonicos“ atėjimas į Lietuvos rinką būtų labai sveikintinas žingsnis siekiant intensyvesnio ekonominio bendradarbiavimo.

Pokalbio metu A. Kubilius ir J. Zapatero pasikeitė nuomonėmis apie tarptautinės bendrijos paramą Afganistanui. Tiek Lietuva, tiek Ispanija vadovauja Afganistano provincijų atkūrimo grupėms, todėl premjerai sutarė, kad misija Afganistane turi būti tęsiama ir užsibrėžti tikslai turi būti įgyvendinami. Lietuvos Vyriausybės vadovas informavo Ispanijos Ministrą Pirmininką apie Vilniuje planuojamą surengti tarptautinę konferenciją, kurioje bus diskutuojama apie valstybės tarnybos reformos galimybes Afganistane.

Abiejų šalių Premjerai daug dėmesio skyrė ir ES Rytų kaimynystės politikai. Kalbėdami apie ES Rytų kaimynes, Premjerai sutarė, kad Europos uždavinys yra padėti šių šalių visuomenėms judėti link Europos, stiprinti demokratinius procesus. A. Kubilius ir J. Zapatero apsikeitė nuomonėmis, kaip ES turėtų plėtoti demokratiją į Rytus nuo Bendrijos sienų, aptarė demokratinių procesų galimybes Kuboje.

Susitikimo metu premjeras A. Kubilius Ispanijos Vyriausybės vadovui įteikė vardinius Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėlius.

LR Vyriausybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: