(c) Kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Daugiau kaip šimtą veiklos metų skaičiuojanti AB „Stumbras“ gamyklos teritorijoje Kaune, K. Būgos g. 7, atidarė muziejų, kuriame apžvelgiama Lietuvos vartojimo kultūros raida nuo XIX a. iki šių dienų. Taip pat nušviečiamas „Stumbro“ vaidmuo Kauno miesto ir Lietuvos industrializacijos istorijoje, lankytojai supažindinami su daugiau kaip 100 metų gamyklos istorija.

„Stumbras“ visada skiria dėmesio kultūrai, nacionalinio paveldo ir vertybių išsaugojimui, kultūros projektų plėtrai ir tradicijų puoselėjimui. „Stumbro“ muziejaus atidarymas – dar vienas ilgalaikis įsipareigojimas miestui ir visuomenei, kurį prisiimame ir vykdome nepriklausomai nuo besikeičiančių kasdienybės realijų“, – sako įmonės generalinis direktorius Česlovas Matulevičius.

Č. Matulevičius pasakoja, kad mintis įkurti muziejų kilo renkant medžiagą įmonės istorijos knygai. Muziejaus lankytojams pristatomi trys pagrindiniai istoriniai laikotarpiai, kuriais kūrėsi ir gyvavo „Stumbras“: Lietuva Rusijos imperijos sudėtyje, pirmoji Lietuvos Nepriklausomybė, sovietinis periodas. Eksponatai – alkoholio gamybos aparatai, buteliai, etiketės, Smetonos laikų gamyklos vadovo M. Velykio darbo kabineto baldai buvo renkami konsultuojantis su istorikais, ilgamečiais gamyklos darbuotojais, antikvarais, dizaineriais.

Atidarant muziejų pristatyta ir sėkmingam bendrovės veiklos šimtmečiui paminėti išleista knyga „Stumbro“ istorija nuo 1906“. Muziejaus įkūrimas – dar vienas „Stumbro“ indėlis puoselėjant krašto istoriją ir kultūrą. Į muziejaus kūrimą bendrovė iki šiol investavo apie 600 tūkst. litų.

Visi norintys apsilankyti „Stumbro“ muziejuje turėtų iš anksto užsiregistruoti telefonu 8686 94388. Pirmosios ekskursijos, kurias ves profesionalūs gidai ir „Stumbro“ gamybos specialistai, organizuojamos jau gruodžio mėnesį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: