(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiandien kredito reitingų agentūra Moody’s paskelbė naujausią ataskaitą apie Lietuvą. Ši ataskaita – tai metinė, rinkai skirta išsami šalies apžvalga. Ataskaitoje pažymima, kad Moody’s nustatyti Lietuvos Vyriausybės obligacijų skolinimosi reitingai remiasi šalies ekonomikos ir jos institucijų vertinimu. Moody’s teigiamai vertina tai, kad Vyriausybė neturėjo skirti finansinių išteklių vietiniams bankams gelbėti bei sugebėjo atgauti tarptautinių rinkų pasitikėjimą.

Agentūra pažymi, kad Lietuvos banko rezervai užsienio valiuta yra pastovūs jau daugiau nei treji metai, kas rodo, kad valiutų valdybos modelis nepatyrė jokio rimto ilgalaikio spaudimo, o pasitikėjimą nacionaline valiuta dar labiau stiprina šalies dalyvavimas VKM2 (valiutų kurso mechanizmas) bei galimybė įsivesti eurą per ateinančius trejus – ketverius metus.

Ataskaitoje agentūra pažymi, kad pastarųjų metų ekonomikos augimas buvo nesubalansuotas ir rėmėsi paskolų įtakota vidaus paklausa, kuri ženkliai lenkė eksportą, o tai lėmė didelius privataus sektoriaus įsiskolinimus ir sukeltas turto kainas. Tačiau tikima, kad Šiaurės šalių bankai užtikrins likvidumą ir papildomą kapitalo įliejimą savo dukteriniams bankams Lietuvoje, o narystė ES, iškilus netikėtam poreikiui, užtikrintų prieigą prie išskirtinių finansavimo šaltinių (per TVF ir ES institucijas).

Pasak reitingų agentūros, nauja Vyriausybė nuo pat jos paskyrimo ėmėsi veiksmų, situacijai suvaldyti. Dėl ekonomikos gaivinimo ir finansų padėties gerinimo nesenai buvo susitarta ir su verslo bei profesinių sąjungų atstovais. Nacionalinis susitarimas apima Vyriausybės įsipareigojimus mokesčių srityje, pelno mokesčio tarifo mažinimą, darbo santykių reglamentavimą, valstybės tarnautojų skaičiaus mažinimą, biudžeto išlaidų mažinimą, kt. Verslo atstovai įsipareigojo siekti išlaikyti darbo vietas ir veikti oficialiai, nesitraukiant į „šešėlį“.

Atsižvelgdama į ekonomikos augimą 2009 metų trečią ketvirtį, agentūra prognozuoja, kad ekonomikos nuosmukis tęsis ir 2010 metų pirmąją pusę, o antrąjį 2010 metų pusmetį Lietuvos ekonomika palaipsniui ims atsigauti. Moody‘s pažymi, kad mūsų valstybė turi didelių galimybių gerinti produktyvumą, o šį procesą palengvins ES fondų lėšos. Skiriamos struktūrinėms reformoms ir investicijoms, šios lėšos 2010 ir 2011 metais sudarys daugiau kaip 5 procentus BVP.

Moody’s savo ataskaitoje Lietuvos institucijas vertina kaip stiprias, remdamiesi Pasaulio Banko Instituto valdymo indikatoriais, tokiais kaip “Vyriausybės efektyvumas” ir „įstatymų laikymasis“. Pasak agentūros, Lietuva demonstruoja didelę pažangą ekonominės politikos formavimo bei viešojo administravimo srityse.

“Moody’s” nustatytas Lietuvos ilgalaikių skolinių įsipareigojimų vietos ir užsienio valiuta reitingas yra Baa1, reitingo perspektyva neigiama.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: