© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

NATO iki metų pabaigos planuoja atidaryti Lenkijoje krontržvalgybos centrą, kuris turėtų padidinti Aljanso žvalgybinės informacijos rinkimo pajėgumus, susiduriant su “grėsmėmis iš Rytų ir Pietų”, pirmadienį pranešė Lenkijos gynybos ministerijos atstovas.

Šio Krokuvos mieste steigiamo naujo centro pirmasis vadovas bus Lenkijos kontržvalgybos pareigūnas. Pagrindinis dėmesys jame bus skiriamas bendroms pratyboms, susijusiomis su “žvalgybos grėsmių nustatymu ir atrėmimu”, sakė naujienų agentūrai AFP pulkininkas Jacekas Sonta.

NATO kontržvalgybos meistriškumo centras turės savo padalinį pratyboms Slovakijos pietiniame Lešto mieste.

“Centro įkūrimas suteiks Aljansui papildomos galios, jam susiduriant su grėsmėmis iš Rytų ir Pietų”, – pridūrė J.Sonta.

Šio naujojo centro įkūrimui oficialiai buvo pritarta praėjusią savaitę NATO sąjungininkų pajėgų pertvarkos vadavietėje Norfolke, Virdžinijoje.

Dėl Ukrainos konflikto NATO ir Rusijos santykiai yra blogiausi nuo Šaltojo karo laikų, juos lydi padažnėję šalių tarpusavio kaltinimai šnipinėjimu.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Rusija paleido šnipinėjimu apkaltintą Estijos pareigūną Estoną Kohverą, kurį iškeitė į buvusį Estijos saugumo pareigūną Alexei Dresseną (Aleksejų Dreseną).

NATO savo 28 valstybėse narėse jau yra įkūrusi 21 Meistriškumo centrą, kuriame užsiimama įvairaus pobūdžio veikla, įskaitant kibernetinę gynybą, karo mediciną ir terorizmo prevenciją.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: