© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Japonijos meras, pasisakantis prieš amerikiečių karinės bazės perkėlimą į jo vadovaujamą miestą Okinavoje, iškovojo pergalę sunkiame mūšyje dėl perrinkimo, suduodamas rimtą smūgį Vašingtono ir Tokijo pareigūnų viltims, kad ne kartą atidėtas planas pagaliau bus pradėtas įgyvendinti.

Nago miesto meras Susumu Inamine (Susumus Inaminė), kuris žadėjo blokuoti bazės statybas neišduodamas leidimų projektui, sekmadienį vakare kreipdamasis į 500 savo šalininkų, susirinkusių jo rinkimų kampanijos būstinėje, paskelbė apie savo pergalę.

Jungtinės Valstijos ir Japonija 1996-aisiais sutarė dėl tankiai gyvenamame Okinavos salos rajone įsikūrusios JAV jūrų pėstininkų Futenmos oro pajėgų bazės perkėlimo į Nago miestą. Tačiau dauguma Okinavos gyventojų nori, kad bazės apskritai nebeliktų jų saloje.

Praėjusį mėnesį viltims įgyvendinti šį planą buvo suteiktas rimtas postūmis, kai Okinavos gubernatorius uždegė žalią šviesą išplėsti teritoriją naujos oro pajėgų bazės statybai. Kilimo ir tūpimo takai į šią bazę turėtų būti nutiesti per vandenį iš čia jau veikiančios amerikiečių Schwabo ( Švabo) bazės.

Šio plano oponentai praėjusią savaitę kreipėsi į teismą, reikalaudami atšaukti gubernatoriaus pritarimą.

Susumu Inamine pergalė dar apsunkins galimybę įgyvendinti planą dėl bazės perkėlimo, sako analitikai.

“Nemanau, kad dabar bus lengva perkelti JAV bazę, tačiau galvoju, kad egzistuoja mero veiksmų laisvės riba”, – sakė buvęs japonų armijos karininkas Toshiyuki Shikata (Tošijukis Šikata), šiuo metu dėstantis politikos mokslus privačiame Teikjo universitete Tokijuje.

Okinavos žiniasklaidos prieš rinkimus rengtos viešosios nuomonės apklausos rodė, kad maždaug 84 proc. Nago gyventojų pasisako prieš bazės perkėlimą į Henoko vietovę pajūryje. Japonijos valdančioji Liberalų demokratų partija, kuri pritaria bazės perkėlimui, stengėsi palenkti rinkėjus į savo pusę pažadais skirti papildomų lėšų miesto plėtrai.

Susumu Inamine surinko 19 839 balsus, o už jo varžovą, bazės perkėlimo šalininką Bunshiną Suematsu (Bunšiną Suemacų) balsavo 15 684 rinkėjai.

“Nepaisant visų pastangų Liberalų demokratų partija pralaimėjo, – sakė politikos mokslų dėstytojas Koichi Nakano (Koičis Nakanas) iš privataus “Sofijos” universiteto Tokijuje. – Manau, tai parodo, kaip smarkiai žmonės nepritaria bazės perkėlimui”.

Nago meras neturi įgaliojimų atmesti planus perkelti bazę, tačiau jis gali uždrausti naudoti kelius ir kitus infrastruktūros objektus, kurie būtini vykdant statybos darbus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: