Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos pirmadienį atšaukė planuotą susitikimą su Rusija dėl krizės Sirijoje, Vašingtonui tikriausiai ruošiantis potencialiam kariniam smūgiui.

“Atsižvelgiant į tebevykstančias mūsų konsultacijas dėl tinkamo atsako į cheminę ataką Sirijoje rugpjūčio 21 dieną”, Vašingtonas nusprendė atšaukti valstybės sekretoriaus pavaduotojos Wendy Sherman (Vendi Šerman) ir ambasadoriaus Roberto Fordo susitikimą su Rusijos delegacija, kurį buvo planuota surengti šią savaitę Hagoje, nurodė vienas aukštas JAV Valstybės departamento pareigūnas.

“Dirbsime su kolegomis Rusijoje, iš naujo nustatydami to susitikimo datą. Seniai aiškinome – ir rugpjūčio 21-osios įvykiai tai patvirtina – jog mums būtina pasiekti išsamų ir tvarų politinį sprendinį krizei Sirijoje”, – pabrėžė pareigūnas.

Jungtinės Valstijos sekmadienį pareiškė, kad lieka “labai mažai abejonių”, jog Sirijos pajėgos panaudojo cheminius ginklus prieš civilius gyventojus ir nesureikšmino Damasko pasiūlymo Jungtinių Tautų (JT) inspektorių grupei aplankyti to incidento vietą.

Šie komentarai žymi reikšmingai paaštrėjusią priešpriešą dėl praeitą savaitę įvykdytos šiurpios atakos netoli Sirijos sostinės, per kurią, kaip nurodo opozicija, žuvo apie 1 300 žmonių. Reaguodamas į tą incidentą, Vašingtonas atrodo besiruošiantis potencialiems kariniams veiksmams.

Pareigūnai sakė, kad JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), šeštadienį skubiai sušaukęs pasitarimą su savo aukštais padėjėjais, priims “informuotą sprendimą”, kaip atsakyti į tą “beatodairišką” cheminę ataką.

JAV diplomatinis puolimas, vadovaujamas valstybės sekretoriaus Johno Kerry (Džono Kereio), komentarai iš Baltųjų rūmų ir ženklai, kad Pentagonas perkelia karo laivus arčiau Sirijos, stiprina įspūdį, jog B.Obama tikriausiai ruošiasi peržengti savo nenorą veltis į konfliktą Artimuosiuose Rytuose ir įsakyti surengti riboto masto karinį smūgį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: