© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos antradienį paryčiais pradėjo dalinį vyriausybės uždarymą – pirmąjį per pastaruosius 17 metų ir keliantį didelį susirūpinimą – dėl kurio darbą sustabdys daugelis federalinių agentūrų, o šimtai tūkstančių darbuotojų bus išleisti neapmokamų atostogų, Kongresui iki nustatyto galutinio termino nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo.

Likus dešimčiai minučių iki vidurnakčio smarkiai susipriešinusiame Kapitolijuje nuaidėjo skambučiai, o po visą dieną vykusių karštligiškų derybų tarp prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) demokratų ir jų varžovų respublikonų Baltieji rūmai nurodė federalinėms agentūroms pradėti uždarymo procedūras.

“Raginame Kongresą veikti greitai ir priimti rezoliuciją dėl pratęsimo, suteikiant trumpalaikį tiltą, kuris suteiktų pakankamai laiko priimti biudžetą laikotarpiui iki fiskalinių metų pabaigos ir atkurti kritinių viešųjų paslaugų bei programų, kurioms nukentės dėl asignacijų nutraukimo, vykdymą”, – sakoma Baltųjų rūmų vadybos ir biudžeto biuro direktorė Sylvia Mathews Burwell (Silvija Metjus Bervel) žinutėje agentūroms.

Įstatymų leidėjai paskutinėmis valandomis prieš galutinį terminą – fiskalinių metų pabaigą – biudžeto klausimų beveik neaptarinėjo: jie įnirtingai ginčijosi, ar sprendimas dėl papildomo agentūrų finansavimo turi būtų susietas su pastangomis atšaukti arba atidėti B.Obamos pastangomis priimtą įstatymą dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos.

“Tai yra nereikalingas smūgis Amerikai”, – Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Reidas) pareiškė praėjus dviem minutėms po vidurnakčio.

Vašingtone tvyrant krizės nuotaikoms, nepavyko susitarti dėl jokio kompromiso, kuris būtų leidęs išvengti pirmojo tokio sukrėtimo nuo 1996 metų.

Vietoje to demokratų vadovaujamas Senatas ir respublikonų dominuojami Atstovų Rūmai įsitraukė į beprasmius žaidimus, siuntinėdami vieni kitiems biudžeto projektus, kurie buvo pasmerkti žlugti.

B.Obama kaltino respublikonus terorizuojant Ameriką savo “ekstremaliais” politiniais reikalavimais, tuo tarpu jo oponentai skundėsi dėl demokratų arogancijos.

Apie 800 tūkst. vyriausybinių institucijų darbuotojų tikriausiai bus priversti likti namuose. Federalinės agentūros apribos savo veiklą, o nacionaliniai paminklai, tokie kaip Laisvės statula ir nacionaliniai parkai, bus uždaryti.

Ši krizė kilo dėl respublikonų ultrakonservatyviosios “Arbatėlės” frakcijos pastangų Atstovų Rūmuose susieti naujo vyriausybės biudžeto projektą su sąlyga, kad turi būti atšaukta sveikatos apsaugos sistemos reforma, laikoma iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu.

Tuo tarpu Senatas ir prezidentas ne kartą atmetė šią strategiją ir ragino respublikonus priimti nutarimą dėl papildomo vyriausybės agentūrų finansavimo, kuris būtų leidę išvengti jų uždarymo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: