© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kainų komisija trečiadienį nustatė žemesnes elektros kainas vartotojams, kurios galios visus 2014 metus. Elektra nuo sausio pigs, nes Vyriausybė ir Kainų komisija sumažino remtinos energijos kvotas bei tarifą.

“Jeigu kalbant apie pagrindines grupes, tai buičiai kainos sumažėjimas yra apie 2,5 cento vidutiniškai – tai sudarytų apie 5 proc. Jeigu kalbame apie persiuntimo paslaugą, kuri aktuali verslo klientams, nes jie elektrą gauna iš nepriklausomų tiekėjų, tai vidutinėje įtampoje tas mažėjimas, mūsų skaičiavimais, siekia apie 18 proc., o žemoje įtampoje – nepilnai 15 proc. mažėja”, – po komisijos posėdžio žurnalistams teigė “Lesto” Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas.

Standartinis vienos laiko zonos tarifas mažėja 2,7 cento iki 47,4 cento, o vartotojams, kurie turi elektrines virykles, – 2,2 cento iki 46,5 cento.

Dviejų laiko zonų dieninis tarifas bus 51,3 cento (2,8 cento mažiau), naktinis ir savaitgalio – 38,4 cento (2,6 cento mažiau), su elektrinėmis viryklėmis – atitinkamai 50,3 cento ir 37,8 cento (po 2,2 cento mažiau).

“Lesto” atstovų teigimu, vidutiniškai elektros sąskaita buitiniams vartotojams turėtų sumažėti 3,6 lito per mėnesį.

Verslo klientams, priklausomai nuo pasirinkto vieno iš trijų planų, galios dedamoji sieks atitinkamai 2,29 lito už kWh mėnesiui, (2 centais mažiau), 6,6 lito (32 centais mažiau) ir 13,05 lito (60 centų daugiau). Vienos laiko zonos dedamoji atitinkamai sieks 24,2 cento už kWh (4,23 cento mažiau), 17,78 cento (3,75 cento mažiau) ir 12,94 cento (4,6 cento mažiau).

R.Kiaulėnas, paklaustas, kodėl verslo atstovai teigia, kad jiems teks daugiau mokėti už elektrą, teigė, jog taip verslininkai teigia dėl rinkoje augančių kainų.

“Tie komentarai kalba apie tiekimo dalį – tą, kurią įsigyja laisvoje rinkoje ir tai, ką jiems siūlo nepriklausomi tiekėjai. Nes rinkoje matom, kad ateinančiais metais elektros įsigijimo kainos greičiausiai bus didesnės, tai jie kalba apie tai. Kiti komentarai galbūt liečia palyginimą su kitomis valstybėmis – jie palygina pačio persiuntimo kainas, bet įtaką šiai kainai daro VIAP”, – sakė “Lesto” atstovas.

Paskutinį kartą elektros kaina keitėsi šių metų pradžioje – tuomet ji kiek didėjo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: