(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybei Vyriausybė perdavė pastatą, esantį Europos pr. 107, kuriame įsikurs Aleksoto seniūnija ir Aleksoto bendruomenės centras.

„Išvedus svetimos valstybės armiją, nuo 1993 metų šis pastatas buvo nenaudojamas. Jis priklausė Turto fondui. Aleksoto seniūnija jau senokai prašė, kad pastatas Europos pr. 107 būtų perduotas seniūnijos ir Aleksoto bendruomenės reikmėms. Dabar jau galima pradėti tvarkyti dokumentus dėl pastato ateities“, – sakė miesto meras Andrius Kupčinskas, pirmadienį apžiūrėjęs pastatą.

Anksčiau šiame pastate veikė sovietinės armijos kultūros centras. Dabar jo būklė apgailėtina: nė vieno lango, nė vienos normalios sienos, laiptai be turėklų, rūsiuose telkšo vanduo.

„Pasikeitus šeimininkams, pastatas netrukus bus įregistruotas Registrų centre. Po to bus rengiamas detalusis planas. Reikės skirti lėšų, nes būtina atlikti pastato būklės ekspertizę. Taip pat reikės parengti techninį projektą, o tai daug pastangų ir laiko reikalaujantys darbai“, – teigė miesto Tarybos narė, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė.

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė jau keletą metų svarstė, kad šiame apie 1200 kv. m. ploto pastate galėtų sutilpti seniūnija, biblioteka, bendruomenės centras, policija.

„Mes turime šio pastato ateities viziją: jame galėtų įskurti vaikų ir jaunimo užimtumo centras, galėtų vykti suaugusių kvalifikacijos įgijimo ir persikvalifikavimo mokymai, kūno kultūros ir sporto, gyventojų poilsio renginiai. Čia taip pat galėtų įsikurti nevyriausybinės organizacijos ir kt.“, – sako Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė. Pasiūlymus seniūnijai, kas galėtų įsikurti pastate, gali teikti visi iniciatyvūs, apie Aleksoto ateitį mąstantys piliečiai.

Aleksotiškiai palaiko ryšius su Lenkija, domisi bendruomenės centrų veikla. „Mūsų bendruomenių centrai labai nedrąsiai pradeda veiklą. Iš lenkų yra ko pasimokyti. Ten bendruomenių centrai dirba labai aktyviai, jiems labai daug padeda verslininkai, nes iš to yra nauda ir vieniems, ir kitiems. Bendruomenių centruose vyksta ir verslininkų konferencijos, sporto ir kultūros renginiai, todėl nekyla problemų dėl pastatų išlaikymo. Šio pastato rekonstrukcija galėtų būti konkretaus Aleksoto bendruomenės centro ir verslininkų bendradarbiavimo pradžia“, – mano Bendruomenių asociacijos pirmininkas Ramūnas Navickas.

„Rašysime projektus, bendradarbiausime su verslininkais, kurių Aleksote tikrai daug – jau vien buvusiame mėsos kombinate jų dešimtys. Visi norime gražiau, prasmingiau gyventi, todėl malonu, kad pagaliau galime pradėti pastato prikėlimo iš mirštančiųjų darbus“, – sakė Aleksoto bendruomenės centro pirmininkas Zenonas Šalna.

„Visi degame noru sutvarkyti tuos vaiduoklius, gražinti miestą“, – jam pritarė miesto Tarybos narė E. Gudišauskienė.

Dabar prie šio pastato bus pastatyti įspėjamieji ženklai. Kol kas čia vaikščioti pavojinga: pastatas avarinės būklės, yra šulinių, griovių, vielų, stiklų ir kt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: