(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Artimiausiomis dienos Kauno kino festivalyje sudėtingos temos bus gvildenamos ne tik rimtai, bet ir su humoru.  Ketvirtadienį – prancūzų Naujosios bangos prisiminimai dokumentiniame filme „Dviese ant bangos“ kartu su filmo režisieriumi Emmanuel Laurent. Specialiame seanse penktadienį – autentiškos dokumentikos filmas „Pica Aušvice“, kurį pristatys juostos herojus.

Šį vakarą rodomoje juostoje „Likęs laikas“ su rafinuota ironija ir netgi žaismingai gvildenami Viduriniųjų Rytų konflikto paveikti žmonių gyvenimai, grėsmė ir pavojus – tapę savotiškai kasdieniškais neramioje pasaulio vietoje gyvenantiesiems. Filmas iš dalies biografinis, kadangi Nazarete gimęs režisierius Elia Suleimanas rėmėsi savo tėvų paliktais dienoraščiais, laiškais ir savo paties prisiminimais. Filmas tęsia režisieriaus ankstesnio fimo „Dieviškasis įsikišimas“, laimėjusio Kanų kino festivalyje žiuri prizą ir geriausio užsienio filmo prizą Europos kino apdovanojimuose Romoje, temą ir nuotaiką.

Jauno Kanados režisieriaus Xaviero Dolano spalvingas ir ryškus filmas „Įsivaizduojamos meilės“ per pirmąsias festivalio dienas jau spėjo užkariauti Lietuvos kino žiūrovų širdis. Juosta pasakoja apie dviejų bičiulių – Mari ir Fransio – konkurencingą meilę tam pačiam vaikinui, kankinančios, bet drauge svaigios aistros iliuziją.

Pranzūcų Naujosios bangos kino gurmanai galės mėgautis šeštojo ir septintojo dešimtmečio nuotaikomis dokumentiniame filme “Dviese ant bangos”. Jame režisierius Emmanuelis Laurentas pasakoja apie dviejų žymių kino režisierių – Jeanas-Lucas Godard’o ir François Truffaut – draugystę ir kartu atkleidžia dalį šešto ir septinto dešimtmečio maištingos dvasios.  Tuo metu  buvo kuriamas naujas – Naujosios bangos – kinas, padaręs didelę įtaką viso pasaulio kino kūrėjams. Filmą žiūrovams pristatys pats režisierius iš Prancūzijos.

Specialiame seanse spalio 8 d. bus rodomas dokumentinis filmas „Pica Aušvice“ apie Kaune gimusį, holokaustą išgyvenusį ir vėliau gyvenimą Izraelyje iš naujo susikūrusį Dannielį Chanochą.  Filmo pristatyme dalyvaus ir pats 74 metų filmo herojus. Režisierius Moshe Zimermanas drauge su filmo kūrybine grupe lydėjo herojų ir jo šeimos narius į liūdnų prisiminimų, skausmo ir juodojo humoro kupiną kelionę per buvusias mirties stovyklas, kurių D. Chanoch vaikystėje išgyveno net penkias, iki galutinio tikslo – Aušvico. 2009 m. filmas Krokuvos tarptautiniame kino festivalyje (Lenkija) buvo apdovanotas „Auksinio drakono“ prizu.

Penktadienį ir šeštadienį vakarais žiūrovus pradžiugins linksmas ir erotiškas kroatų režisieriaus Rajko Grlićiaus filmas „Tik tarp mūsų“. Jo herojai gyvena vitališką, santykių raizgalynės paskanintą gyvenimą. Pagrindiniai veikėjai – du broliai, Nikola ir Brako, jų žmonos, meilužės ir vaikai, kurie nežino, kas jų tikrieji tėvai. Dvigubi gyvenimai ir dvigubi santykiai supinami į linksmai graudų pasakojimą apie nesibaigiančias meilės paieškas. Šią vasarą R. Grlićius gavo geriausio režisieriaus ir „Europa Cinemas Label“ apdovanojimą Karlovy Varų tarptautiniame kino festivalyje (Čekija).

Ketvirtadienį animacijos mėgėjai kviečiami į susitikimą „Džiazo palėpėje“ su jaunu Lietuvos animatoriumi Meinardu Narkevičiu. Susirinkusieji turės galimybę išvysti režisieriaus animacinį filmą apie kosmonautus „Netikras mėnulis“.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį – svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: